Zastanawiasz się, jak gotować, by wzmocnić swoją odporność?
Spędzasz teraz w domu więcej czasu i nie masz już pomysłu na kolejne danie dla rodziny?
A może właśnie teraz masz wolną chwilę, by zaczynąć odkrywać świat kulinarny, jednocześnie dbając o dobre zdrowie i samopoczucie?
A jak przygotować święta wielkanocne w dobie pandemii, kiedy większość z nas spędzi je w swoich domach, w najbliższym gronie rodzinnym?
Poniżej przepisy na zdrowe i proste, a jak pyszne dania. Może uda nam się zainspirować Cię do zmiany nawyków żywieniowych, dzięki czemu troska o zdrowie i budowa odporności będą czystą przyjemnością!
Spróbuj 😊
Koktajl z burakiem
250 ml soku z buraka (naturalnego)
4 plastry imbiru
4-6 łyżek mrożonych malin
½ cytryny
1 jabłko
2 łyżki jagód goji
Składniki włożyć do blendera ArtMix i blendować przez 30 sekund przy prędkości 20 000 obrotów.
Koktajl zielony ze szpinakiem
125 g szpinaku baby
½ pęczka pietruszki
½ limonki
1 dojrzały banan
250 ml soku jabłkowego naturalnego
Składniki koktajlu dodać do ArtMixa i blendować przez 30 sekund 15 000 obrotów
Zupa krem z zielonego groszku
1 opakowanie mrożonego groszku
garść szpinaku
2 ząbki czosnku
1 ziemniak
½ pietruszki
2 łyżki domowej wegety
5-6 kropli tabasco halapenio
2 łyżki mleka kokosowego
Dodatki:
Prażone ziarna słonecznika lub dyni.
Można również dodać chips z szynki parmeńskiej lub jarmużu.
Pokrojone składniki wkładamy do ArtMixa, dodajemy czosnek, wegetę ,tabasco i zalewamy wodą tak, by składniki znalazły się pod powierzchnią. Włączamy 2 program – zupy kremy, 2 minuty przed końcem programu (30-minutowego ) dodajemy mleko kokosowe.
Świąteczny indyk z warzywami
1 pierś indyka zamarynowana (miód , imbir tarty ,sok z cytryny ,cynamon , sól)
4-6 ziemniaków
2 marchewki
2 gruszki
Różyczki brokuła
Po wyjęciu z marynaty, indyka obsmażamy bez tłuszczu w rozgrzanej patelni Zepter URA przez 3 minuty z każdej strony. Następnie układamy warzywa i gruszki – całość dusimy 40 minut.
Pstrąg z kolorową papryką
1 lub 2 pstrągi
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2-3 gałązki rozmarynu
4-6 pomidorki koktajlowe
czosnek
natka pietruszki
1 łyżeczka masła
Pstrąga nadziewamy posiekanym czosnkiem, natką i masłem.
Układamy na patelni wraz z pokrojonymi paprykami, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi, przykrywamy pokrywką i dusimy 20 minut.
Domowy majonez
1 jajko
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
¾ szklanki oleju
szczypta kurkumy
kilka kropli soku z cytryny
Po dodaniu do majonezu chrzanu uzyskamy - sos chrzanowy do jaj!
Smacznego i na zdrowie!!