Jak ostrzyć i pielęgnować noże kuchenne Felix Zepter?
Wskazówki i porady dotyczące pielęgnacji:
• Wyłącznie mycie ręczne. Po każdym użyciu, noże należy umyć ciepłą wodą z detergentem i wysuszone przechowywać do następnego użycia (zalecamy odkłdanie noży na stojaku magnetycznym).
• W celu ochrony ostrza noża należy stosować olejek kameliowy.
• Dokładne wysuszanie uchwytów drewnianych. Po oczyszczeniu i wyschnięciu należy dokonywać konserwacji uchwytów poprzez nałożenie olejku kameliowego lub oleju lnianego. Noże z drewnianymi uchwytami wymagają
szczególnej pielęgnacji.
• Nie należy używać noża do cięcia rzeczy lub produktów, dla których nie jest przeznaczony (np. nie tnij kości ani nie krój zamrożonych produktów nożem do krojenia mięsa).
• Nie należy używać noża jako otwieracza do puszek lub śrubokręta.
• Nie należy ciąć na twardych powierzchniach, np.: z twardego marmuru lub granitu. Jako podkład do krojenia należy użyć najlepiej drewnianej deski do krojenia.
• W zależności od częstotliwości użytkowania, ostrość ostrzy z czasem słabnie. Ostrza mogą być ponownie łatwo naostrzone ostrzałką lub osełkami.
• Nie należy przechowywać noży luźno w szufladzie, bez zabezpieczenia. Zalecamy przechowywanie noży na stojaku magnetycznym lub zasłonienie ostrza noża ochronną osłoną.
• Noże przeznaczone są do krojenia i siekania (nie do używania ich do spożywania żywności) i należy je trzymać z daleka od dzieci.
Jak ostrzyć noże kuchenne?
• Trzymaj ostrzałkę na odległość ramienia przed sobą. Następnie ciągnij ostrze noża pod kątem 20° w stosunku do ostrzałki. Przesuwaj obie strony ostrza 5 do 10 razy od uchwytu do końcówki na zmianę na całej długości
ostrzałki.
• Po naostrzeniu, ostrzałkę i nóż, należy umyć pod czystą ciepłą wodą i wysuszyć.
• Instrukcja ostrzenia kamieniami do ostrzenia/osełkami 400/1000 i 1000/3000 (dotyczy noży oszlifowanych z obu stron przy tym samym kącie szlifowania).
Osełkę należy umieścić w naczyniu z wodą na około 5-10 minut. Optymalne nasycenie kamienia cieczą można rozpoznać po tym, że nie powstają już pęcherzyki powietrza. Równie ważnym jest to, aby zwilżać kilkukrotnie kamień podczas procesu ostrzenia, ponieważ mieszanina wody i kamienia działa jak materiał ścierny.
Przy ostrzeniu, kamień należy położyć na antypoślizgowej powierzchni (np. na mokrym ręczniku kuchennym).
Najpierw należy użyć gruboziarnistej strony kamienia. Należy przesuwać ostrze noża wzdłuż jego krawędzi tnącej z lekkim naciskiem, utrzymując kąt 15°- 20° do przodu i do tyłu na całej powierzchni kamienia. Należy pamiętać, że jedynie odcinki krawędzi noża, od jego czubka do końca, są ostrzone w sposób opisany powyżej. Należy kontynuować ostrzenie po jednej stronie noża, aż do uzyskania niewielkiego zadzioru.
Następnie należy obrócić ostrze na drugą stronę i powtórzyć powyżej opisaną procedurę. Powtórz te kroki kilka razy, jeśli to konieczne.