Koszyk icon
Banner

Chłodnik niejedno ma imię

Chłodnik niejedno ma imię

Chłodnik niejedno ma imię 

Idealne letnie danie? Oczywiście chłodnik - lekki, orzeźwiający, ma mało kalorii, a wiele witamin. Wariacji na temat zimnej zupy nie brakuje, przedstawiamy te najbardziej znane i lubiane z całej Europy. 

Dlaczego chłodnik? Obniża temperaturę ciała, przynosi ulgę i orzeźwienie w upalny dzień. A świeże warzywa (i owoce!) to bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika. Chłodnik to samo zdrowie, oto mały przewodnik po jego wariantach.

Chłodnik litewski

Na naszych stołach zdecydowanie króluje chłodnik litewski. To kulinarny symbol Litwy, który zachwyca smakiem i intensywnie różowym kolorem. Nie bez powodu w rankingu przewodnika „Taste Atlas” został numerem jeden w kategorii najlepsza zimna zupa świata. Jego podstawą jest botwinka (młode liście buraków). Najpierw trzeba ją ugotować, a następnie schłodzić, wymieszać z kefirem, jogurtem lub maślanką i dodać świeże ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek. Chłodnik litewski zazwyczaj podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Litwini jedzą go z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. 

Jego historia sięga XVIII wieku, kiedy buraki stały się podstawą litewskiej kuchni. Różowy kolor to znak rozpoznawczy chłodnika, jednak przez setki lat był przygotowywany z buraków pastewnych, które nie mają takiej barwy. Botwinka pojawiła się dopiero w dwudziestoleciu międzywojennym.

W Wilnie w czerwcu odbywa się festiwal chłodnika: całe miasto staje się różowe. Można wtedy m.in. spróbować buraczanych deserów i zjechać ze zjeżdżalni prosto do miski z "chłodnikiem". 
 

Chlodnik_5.jpg

Tarator

To wyjątkowo orzeźwiająca propozycja z Bułgarii, która zawiera to, co w bałkańskiej kuchni najlepsze: warzywa i pyszny naturalny jogurt. Tarator jest niskokaloryczny, a zarazem bogaty w białko. Jak go przygotować? Świeże ogórki i kilka ząbków czosnku ścieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy, by puściły sok. Dodajmy jogurt, oliwę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Schładzamy - tarator powinien być naprawdę zimny. Posypujemy orzechami włoskimi, które doskonale podkręcają smak i zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. 

Tarator_14.jpg

Gazpacho

Słynny pomidorowy chłodnik z hiszpańskiej Andaluzji jest banalnie prosty w przygotowaniu. Podstawą są tu dojrzałe pomidory i namoczony chleb. Dodajemy paprykę czosnek i oliwę, wszystko miksujemy na puszystą masę. Przyda się zatem dobry blender. Oto nasz przepis z wykorzystaniem próżniowego blendera ArtMix Pro.

Składniki:

  • 600 g pomidorów (najlepiej z lodówki)
  • 200 przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • mała garść bazylii
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cebula dymka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, sos tabasco

Ogórek, czerwoną paprykę i cebulę dymkę umyj, pokrój na kawałki i odłóż na bok. Pokrój pomidory, czosnek i bazylię. Umieść je w kielichu do gotowania, dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz i kilka kropli tabasco. Użyj trybu miksowania (poziom 5-6). Zupę nalej do talerzy lub misek. Skrop ją oliwą z oliwek i udekoruj kawałkami ogórka, selera naciowego i cebuli.

Gazpacho_9.jpg
Zupy_2.jpg

Ajoblanco

Znany od średniowiecza chłodnik z Hiszpanii, którego nazwa to dosłownie „biały czosnek”. Oprócz czosnku, główne składniki to chleb i migdały. Do tego woda i oliwa, opcjonalnie ocet. Chleb namaczamy przez noc. Migdały i czosnek zgniatamy i mieszamy w moździerzu. Dodajemy wodę i oliwę, mieszamy na jednolitą masę. Tradycyjnie podaje się go z białymi winogronami. Ajoblanco ma również swój festiwal – odbywa się on w pierwszą niedzielę sierpnia w Almáchar w Andaluzji.
 

Ajoblanco_10.jpg

Okroszka

Ten wariant zimnej zupy pochodzi z Rosji i dla odmiany zawiera mięso. Wymaga większego nakładu pracy. Jego postawą jest aromatyczny i orzeźwiający kwas chlebowy. Najpierw gotujemy ziemniaki w mundurkach i jajka, następnie obieramy i kroimy. Dodajemy wędzoną szynkę i kiełbasę. Siekamy ogórki i rzodkiewkę. Zalewamy kwasem chlebowym, kwaśną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koperek, natkę pietruszki i schładzamy. Opcjonalnie, zamiast kwasu możemy użyć wody mineralnej i wyciśniętego soku z cytryny.
 

Meggylevesm

Ten owocowy chłodnik pochodzi z Węgier. Wyrazisty smak zawdzięcza kwaśnym wiśniom, przyprawom i odrobinie czerwonego wina. Owoce (w klasycznym wariancie – z pestkami) zalewamy wodą, dodajemy cukier i cynamon, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy wino i gotujemy kolejne kilka minut. Zamiast wina można dodać goździki. Następnie schładzamy i miksujemy ze śmietaną i jogurtem i odrobiną mąki.

Meggyleves_19.jpg


Polecane produkty:

Opublikowano: 01.08.2024 13:47:54 przez Zepter International | |
Żyj Zdrowo, Żyj Dłużej
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.

Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags Przejdź do koszyka