Jakie dania są pełne wartości odżywczych i smaku? Oczywiście sezonowe, czyli takie, które są w danym czasie są najłatwiej dostępne, i które dostarczą najbardziej potrzebnych składników. Jesień i zima to czas, kiedy organizm chce się rozgrzać i przyda mu się dawka energii. W tym artykule przyjrzymy się, jakie powinno być zdrowe jedzenie na chłodne dni i po jakie składniki warto sięgnąć.
Zdrowe nawyki
Dni robią się coraz krótsze, a temperatura spada. Przekłada się to na nasz styl życia. Mniej się ruszamy, więcej czasu spędzamy w pomieszczeniach zamiast na świeżym powietrzu, organizm dostaje też mniej światła. Nasz nastrój często się pogarsza, mamy też mniej energii. Często nasza odporność jest osłabiona w związku z czym jesteśmy podatni na infekcje.
Jakie zatem powinno być zdrowe jedzenie na chłodne dni? Zbilansowane i zróżnicowane, takie, które wzmocni odporność, poprawi nastrój i doda energii do działania.
Zwróćmy też uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Róbmy to tak, by podczas obróbki termicznej nie traciły wartości odżywczych. Są na to różne sposoby: gotowanie na parze czy w niskich temperaturach (umożliwiają to naczynia Zepter).
Jedz regularnie, by dostarczać stałych porcji energii każdego dnia.
Zdrowe jedzenie na chłodne dni: top składniki
Szczególnie dużo cennych składników odżywczych znajdziemy w sezonowych warzywach i owocach. Dlatego czerpmy z nich jak najwięcej – niech nasza jesienno-zimowa dieta będzie ich pełna.
Jesienią i zimą szczególne znaczenie mają też nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmocnią organizm i pozytywnie wpłyną na nastrój. W jakich produktach je znajdziesz? W rybach morskich (np. łosoś, dorsz), olejach roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy), orzechach i pestkach, awokado.
Energii dostarczy białko, czyli jaja, ryby, nabiał i rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, fasola.
Dbaj też o mikroflorę bakteryjną jelit, włączając naturalne probiotyki: kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne – jogurt, kefir, maślankę.
Wyzwaniem dla organizmu jest niedobór witaminy D (tak ważnej w budowaniu odporności) spowodowany mniejszą ilością światła słonecznego. Znajdziemy ją wprawdzie w niewielkich ilościach w rybach czy jajkach, niemniej jednak warto ten składnik suplementować.
Wzmocnić odporność pomaga nam również witamina C. Jej bogatym źródłem są np. czerwona papryka i zielone warzywa: brokuły, jarmuż, szpinak, natka pietruszki.
W jesienno-zimowej diecie stawiaj też na naturalne antybiotyki: miód oraz działające również przeciwzapalnie imbir, cebula i czosnek.
Co jeść jesienią i zimą?
Aby się rozgrzać i dodać energii, jedz ciepłe śniadania. Świetnie sprawdzą się owsianki i jaglanki pełne owoców i orzechów, z dodatkiem rozgrzewających przypraw.
Wśród owoców prym wiodą gruszki i jabłka bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Zawarte w nich naturalne cukry to znakomite źródło energii. Pamiętaj też o pełnej witaminy C żurawinie: działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność.
Dodawaj orzechy i nasiona: oprócz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczą m.in. magnezu, który wspomaga pracę układu nerwowego.
Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się sycące potrawy jednogarnkowe, takie jak leczo czy gulasze. Warto dodawać do nich paprykę. To kolorowe warzywo zawiera wiele cennych składników: betakaroten, kwas foliowy, potas, magnez, błonnik, działające przeciwzapalnie flawonoidy: samo dobro!
To również doskonały czas na rozgrzewające zupy. Kulinarnym przebojem nie bez powodu jest teraz zupa z dyni.
Dynia jest bogata w błonnik, białko, betakaroten, kwas foliowy, przeciwutleniacze, a także takie minerały, jak selen, magnez czy potas. Wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na wzrok. Ma mało kalorii - jest wprost stworzona dla osób dbających o linię. Podobne zalety mają bataty, czyli słodkie ziemniaki.
O tej porze roku warto postawić też na warzywa korzeniowe, a zwłaszcza buraki. Zawierają przeciwutleniacze, magnez, kwas foliowy, żelazo. Jedzmy je w każdej postaci: na surowo, pieczone, kiszone. Przyspieszają regenerację komórek, wspomagają produkcję czerwonych krwinek, regulują ciśnienie.
Niech nas Twoim stole nie zabraknie też kiszonej kapusty. To nie tylko źródło błonnika i naturalny probiotyk wspomagający trawienie, ale też moc witaminy C.
Patent na zdrową przekąskę? Chipsy z pieczonego jarmużu. To zielone warzywo pełne wartości odżywczych: zawiera witaminy A, K, C, B6 i kwas foliowy. Będzie też doskonałym składnikiem pysznych koktajli i smoothie.
Stosuj przyprawy, szczególnie te korzenne, które dodadzą wyrazistego smaku i rozgrzeją: goździki, kardamon, kurkuma, imbir, cynamon. Imbir rozgrzewa i pobudza krążenie, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie, poprawia również trawienie. Cynamon reguluje poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie i ma przyjemny aromat, który z pewnością poprawi nastrój.
Nie zapominaj o nawadnianiu. Teraz szczególnie warto pić rozgrzewające napary: z rumianku, kwiatów czarnego bzu, owoców dzikiej róży. Odporność wzmocni woda z dodatkiem startego imbiru i soku z cytryny.
Wypróbuj:
Rozgrzewająca zupa dyniowa
Składniki:
- 500 g dyni,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- W naczyniu Zepter podsmaż cebulę i czosnek na minimalnej ilości tłuszczu.
- Dodaj pokrojoną dynię, marchew i imbir. Zalej bulionem.
- Gotuj na niskim ogniu w zamkniętym naczyniu, by zachować składniki odżywcze.
- Po ugotowaniu zmiksuj na krem.
Sałatka zimowa
Składniki:
- 200 g kapusty kiszonej,
- 1 jabłko,
- garść żurawiny,
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta kminku.
Przygotowanie:
- Kapustę wymieszaj z drobno pokrojonym jabłkiem.
- Dodaj żurawinę i kminek, skrop oliwą.