Koszyk icon
Banner

Zdrowe jedzenie na chłodne dni - dlaczego warto jeść sezonowo?

Zdrowe jedzenie na chłodne dni - dlaczego warto jeść sezonowo?

Jakie dania są pełne wartości odżywczych i smaku? Oczywiście sezonowe, czyli takie, które są w danym czasie są najłatwiej dostępne, i które dostarczą najbardziej potrzebnych składników. Jesień i zima to czas, kiedy organizm chce się rozgrzać i przyda mu się dawka energii. W tym artykule przyjrzymy się, jakie powinno być zdrowe jedzenie na chłodne dni i po jakie składniki warto sięgnąć.

 

Zdrowe nawyki 

Dni robią się coraz krótsze, a temperatura spada. Przekłada się to na nasz styl życia. Mniej się ruszamy, więcej czasu spędzamy w pomieszczeniach zamiast na świeżym powietrzu, organizm dostaje też mniej światła. Nasz nastrój często się pogarsza, mamy też mniej energii. Często nasza odporność jest osłabiona w związku z czym jesteśmy podatni na infekcje.

Jakie zatem powinno być zdrowe jedzenie na chłodne dni? Zbilansowane i zróżnicowane, takie, które wzmocni odporność, poprawi nastrój i doda energii do działania.

Zwróćmy też uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Róbmy to tak, by podczas obróbki termicznej nie traciły wartości odżywczych. Są na to różne sposoby: gotowanie na parze czy w niskich temperaturach (umożliwiają to naczynia Zepter).

Jedz regularnie, by dostarczać stałych porcji energii każdego dnia.

jedzenie_jesien_11.jpg


Zdrowe jedzenie na chłodne dni: top składniki

Szczególnie dużo cennych składników odżywczych znajdziemy w sezonowych warzywach i owocach. Dlatego czerpmy z nich jak najwięcej – niech nasza jesienno-zimowa dieta będzie ich pełna.

Jesienią i zimą szczególne znaczenie mają też nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmocnią organizm i pozytywnie wpłyną na nastrój. W jakich produktach je znajdziesz? W rybach morskich (np. łosoś, dorsz), olejach roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy), orzechach i pestkach, awokado.

Energii dostarczy białko, czyli jaja, ryby, nabiał i rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, fasola.

Dbaj też o mikroflorę bakteryjną jelit, włączając naturalne probiotyki: kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne – jogurt, kefir, maślankę.

Wyzwaniem dla organizmu jest niedobór witaminy D (tak ważnej w budowaniu odporności) spowodowany mniejszą ilością światła słonecznego. Znajdziemy ją wprawdzie w niewielkich ilościach w rybach czy jajkach, niemniej jednak warto ten składnik suplementować.

Wzmocnić odporność pomaga nam również witamina C. Jej bogatym źródłem są np. czerwona papryka i zielone warzywa: brokuły, jarmuż, szpinak, natka pietruszki. 

W jesienno-zimowej diecie stawiaj też na naturalne antybiotyki: miód oraz działające również przeciwzapalnie imbir, cebula i czosnek.

jedzenie_jesien_01.jpg


Co jeść jesienią i zimą?

Aby się rozgrzać i dodać energii, jedz ciepłe śniadania. Świetnie sprawdzą się owsianki i jaglanki pełne owoców i orzechów, z dodatkiem rozgrzewających przypraw.

Wśród owoców prym wiodą gruszki i jabłka bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Zawarte w nich naturalne cukry to znakomite źródło energii. Pamiętaj też o pełnej witaminy C żurawinie: działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. 

Dodawaj orzechy i nasiona: oprócz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczą m.in. magnezu, który  wspomaga pracę układu nerwowego. 

Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się sycące potrawy jednogarnkowe, takie jak leczo czy gulasze. Warto dodawać do nich paprykę. To kolorowe warzywo zawiera wiele cennych składników: betakaroten, kwas foliowy, potas, magnez, błonnik, działające przeciwzapalnie flawonoidy: samo dobro!

To również doskonały czas na rozgrzewające zupy. Kulinarnym przebojem nie bez powodu jest teraz zupa z dyni.

Dynia jest bogata w błonnik, białko, betakaroten, kwas foliowy, przeciwutleniacze, a także takie minerały, jak selen, magnez czy potas. Wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na wzrok. Ma mało kalorii - jest wprost stworzona dla osób dbających o linię. Podobne zalety mają bataty, czyli słodkie ziemniaki.

O tej porze roku warto postawić też na warzywa korzeniowe, a zwłaszcza buraki. Zawierają przeciwutleniacze, magnez, kwas foliowy, żelazo. Jedzmy je w każdej postaci: na surowo, pieczone, kiszone. Przyspieszają regenerację komórek, wspomagają produkcję czerwonych krwinek, regulują ciśnienie. 

Niech nas Twoim stole nie zabraknie też kiszonej kapusty. To nie tylko źródło błonnika i naturalny probiotyk wspomagający trawienie, ale też moc witaminy C. 

Patent na zdrową przekąskę? Chipsy z pieczonego jarmużu. To zielone warzywo pełne wartości odżywczych: zawiera witaminy A, K, C, B6 i kwas foliowy. Będzie też doskonałym składnikiem pysznych koktajli i smoothie. 
 

jedzenie_jesien_04.jpg

Stosuj przyprawy, szczególnie te korzenne, które dodadzą wyrazistego smaku i rozgrzeją: goździki, kardamon, kurkuma, imbir, cynamon. Imbir rozgrzewa i pobudza krążenie, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie, poprawia również trawienie. Cynamon reguluje poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie i ma przyjemny aromat, który z pewnością poprawi nastrój.

Nie zapominaj o nawadnianiu. Teraz szczególnie warto pić rozgrzewające napary: z rumianku, kwiatów czarnego bzu, owoców dzikiej róży. Odporność wzmocni woda z dodatkiem startego imbiru i soku z cytryny. 

jedzenie_jesien_08.jpg
 

Wypróbuj:


Rozgrzewająca zupa dyniowa

Składniki:

  • 500 g dyni,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. W naczyniu Zepter podsmaż cebulę i czosnek na minimalnej ilości tłuszczu.
  2. Dodaj pokrojoną dynię, marchew i imbir. Zalej bulionem.
  3. Gotuj na niskim ogniu w zamkniętym naczyniu, by zachować składniki odżywcze.
  4. Po ugotowaniu zmiksuj na krem.

 

Sałatka zimowa

Składniki:

  • 200 g kapusty kiszonej,
  • 1 jabłko,
  • garść żurawiny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta kminku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę wymieszaj z drobno pokrojonym jabłkiem.
  2. Dodaj żurawinę i kminek, skrop oliwą.



 


Polecane produkty:


 

Opublikowano: 03.12.2024 15:23:12 przez Zepter International | |
Żyj Zdrowo, Żyj Dłużej
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.

Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags Przejdź do koszyka