OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND

(22) 230 99 40

 
[V2_TopNavigation_Row2 - submenu]
Banner

Noże kuchenne - jakie wybrać?

Noże kuchenne - jakie wybrać?

Noże kuchenne – jakie wybrać?

Noże kuchenne to bez wątpienia podstawa wyposażenia każdej kuchni. Czym powinny się charakteryzować? Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Miej pewność, że noże kuchenne są dobrej jakości – by nie tępiły się szybko i służyły przez długie lata. Dlatego warto polegać na sprawdzonych producentach znanych z doskonałego rzemiosła. Z kompletem odpowiednio dobranych noży poradzisz sobie z przeróżnymi składnikami: warzywami, pieczywem, mięsem, itd.


Noże kuchenne: na co zwrócić uwagę?

Przede wszystkim solidny nóż powinien mieć twarde ostrze: powyżej 50 HRC. To kryterium ma mniejsze znaczenie w przypadku wyspecjalizowanych noży, gdzie liczy się sprężystość, np. noży do filetowania. Krojenie nie powinno wymagać od nas użycia zbyt dużo siły.

Nóż musi też być optymalnie wyważony i dobrze leżeć w dłoni. Tak, byśmy mieli pewny chwyt i komfort użytkowania. Odpowiednio wyprofilowana rękojeść nie może ślizgać się w dłoni. Musi być wykonana z bezpiecznego materiału, np. drewna lub gumy.

Oczywiście kluczowa jest również ostrość. Tutaj znaczenie ma materiał: najczęstszym wyborem jest stal nierdzewna, która jest odporna na uszkodzenia i zarysowania. Za wyjątkowo twardą i wytrzymałą uchodzi stal damasceńska, wykorzystywana w słynących z ostrości nożach japońskich. Stalowy nóż może mieć powłokę tytanową, która zapobiega przywieraniu składników (np. sera).

Rośnie też popularność noży ceramicznych – są ostre, nie ulegają korozji i są łatwe w utrzymaniu. Są niestety bardziej kruche i mniej odporne na uszkodzenia.

Twoje noże kuchenne mają ułatwić Ci pracę w kuchni, sprawić, że wszystko będziesz robić jeszcze sprawniej i dokładniej. Powinny być dobrane do Twoich potrzeb. Nie ma np. sensu kupować noża do filetowania czy mięsa, jeśli nie jadasz mięsa i ryb.
 

Noze_17.jpg

Rodzaje Noży

Nóż Szefa Kuchni

To wszechstronny nóż do przeróżnych zadań: od siekania ziół po krojenie warzyw i mięsa. Jest dość duży, ma długie (ok. 20 cm) i szerokie, zwężające się ostrze. Godnym uwagi wariantem noża szefa kuchni jest japoński nóż santoku, który ma cechy tasaka (prosto ścięta krawędź tnąca). 

 

Nóż do pieczywa

Powinien mieć długie (nawet 25 cm) ząbkowane ostrze. Dzięki niemu równo pokroimy chleb czy bułkę bez szarpania, kruszenia i bez konieczności przyciskania. Oddzielnym akcesorium jest nóż do smarowania - on powinien być tępy i mieć zaokrąglony kształt, może być wykonany z drewna. 
 

Noze_4.jpg


Nóż do obierania

Ten niewielki nóż przyda Ci się tam, gdzie potrzeba delikatności i precyzji: powinien być krótki (ok. 10 cm) i zapewniać maksymalną kontrolę nad cięciem. 

 

Nóż do filetowania

By precyzyjnie oddzielić mięso od kości lub ości przyda się nam średniej długości, cienki i elastyczny nóż.

 

Nóż do mięsa

Prosty, masywny i długi - taki powinien być nóż do krojenia mięsa. Jako wsparcie przyda Ci się też specjalny widelec. W przypadku mięsa z kośćmi najlepiej użyć dużego i bardzo szerokiego tasaka. 
 

Noze_12.jpg

Jak dbać o noże kuchenne?

Jeśli chcemy, by nasze noże kuchenne pozostały ostre, nie używajmy ich niezgodnie z przeznaczeniem, np. do otwierania butelek. Noże kuchenne nie lubią też zmywarki: myj je ręcznie w ciepłej wodzie delikatnym detergentem.  

Warto regularnie je ostrzyć – zaopatrz się w ostrzałkę. Może być wykonana z różnych materiałów: np. diamentu, stali czy ceramiki. Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów ostrzałek. Wygodnym i prostym rozwiązaniem są te w formie pręta.

Noże kuchenne można przechowywać w drewnianym bloku lub na magnetycznym stojaku. To wygodne rozwiązanie, które pozwoli Ci mieć wszystkie noże pod ręką.



 



Opublikowano: 22.05.2024 15:34:40 przez Zepter International | |
Żyj Zdrowo, Żyj Dłużej
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.

Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags Przejdź do koszyka