Kuchenki indukcyjne są już w większości domów – są łatwe w utrzymaniu i energooszczędne, gotowanie na nich skraca czas przygotowywania potraw. Wymagają jednak stosowania na nich specjalnie przystosowanych naczyń, których dno wykonane jest z ferromagnetycznego (przyciąganego przez magnes) materiału. Tylko wtedy zostaną „wykryte” przez kuchenkę. Niewątpliwą zaletą jest to, że mogą być używane również na innych typach płyt. Naczynia na indukcje mają specjalne oznaczenie – symbol zwojnicy – na opakowaniu lub na spodzie.
Patelnia na indukcję – dno i rączka
Jaka zatem powinna być dobra patelnia na indukcję? Oprócz tego, że koniecznie musi mieć ferromagnetyczne dno, ważne, by materiał, z którego jest wykonana, był w pełni bezpieczny dla zdrowia, a jedzenie nie przywierało do jej powierzchni. Dno powinno być płaskie, by w całości idealnie przylegało do pola grzewczego. Oprócz tego ważna jest też jego grubość. Grubsze dno długo utrzymuje ciepło, jest stabilne i odporne na odkształcenia. Dobra patelnia na indukcję nie może więc być zbyt lekka.
Rączki lub ewentualnie uchwyty patelni powinny być odporne na nagrzewanie się, ergonomiczne i umożliwiać stabilny chwyt. To bardzo ważne, by móc bezpiecznie przenosić naczynie. Jeśli chcesz używać patelni również do zapiekania potraw, zwróć uwagę, czy rączka jest żaroodporna. Ewentualnie zwróć uwagę na modele z odpinanymi rączkami – przydadzą Ci się też, jeśli masz mało miejsca w kuchni.
Patelnia na indukcję – kształt i rozmiar
Na rynku jest ogromny wybór patelni na indukcję. Kieruj się przede wszystkim swoimi potrzebami: jak często chcesz korzystać z patelni? Dla ilu osób gotujesz? Czy szukasz patelni uniwersalnej, czy do określonego typu potraw?
Zacznijmy od rozmiaru. Małe patelnie (średnica do 18 cm) przydadzą się do smażenia jajek, czy podsmażenia cebuli. Średnie (20-24 cm) są najbardziej uniwersalne, z kolei duże (26- 30 cm) przydadzą się, gdy gotujemy dla całej rodziny. W przypadku indukcji trzeba dobrze dopasować rozmiar do płyty – inaczej grzanie może nie zadziałać.
Patelnie mają też różną głębokość i wysokość brzegów. Te przeznaczone do naleśników mają niskie brzegi, z kolei głębokie naczynie sprawdzi się do duszenia potraw. Są również specjalne patelnie do grillowania, które mają charakterystyczne „żeberka”. Wytapiający się tłuszcz pozostaje we wgłębieniach, dzięki czemu potrawy wchłaniają go znacznie mniej. Fani kuchni azjatyckiej sięgną z kolei po woka – głęboką patelnię o specjalnym kształcie zapewniającym odpowiednią cyrkulację pary.
Niezależnie od kształtu czy rozmiaru, kluczowym kryterium wyboru patelni jest materiał, z którego jest wykonana. Przyjrzyjmy się więc, jakie wady i zalety mają dostępne na rynku warianty.
Patelnie stalowe
Stal nierdzewna nie bez powodu jest bardzo popularnym materiałem. Wyróżnia ją wytrzymałość i odporność na wysoką temperaturę, uszkodzenia i odkształcenia. Nie wydziela też szkodliwych substancji. Naczynia ze stali nierdzewnej równomiernie się nagrzewają i znakomicie przewodzą ciepło. Ponadto są łatwe w utrzymaniu i czyszczeniu: można je myć w zmywarce.
Często patelnie stalowe nie mają żadnej powłoki: sprawia to, że nie ulegają uszkodzeniom, można bez obaw np. je szorować. Patelnie tego typu szczególnie dobrze sprawdzą się do smażenia mięsa, z którego naturalnie wytapia się tłuszcz. W przypadku innych produktów trzeba dodać odrobinę tłuszczu. Żeby mieć pewność, że nic nie będzie przywierać, dobrze rozgrzej naczynie. W przypadku sosów czy duszenia warzyw lepiej wybrać wariant z powłoką non-stick (zapobiegającą przywieraniu) lub ze specjalnie polerowaną powierzchnią (np. technologia URA w naczyniach Zepter).
Patelnie aluminiowe
Patelnie aluminiowe najczęściej są wybierane ze względu na niską cenę. Są lekkie i szybko się nagrzewają. Niestety nie są odporne na odkształcenia i uszkodzenia. W przypadku tego materiału konieczne jest stosowanie dodatkowych powłok ochronnych, gdyż aluminium pod wpływem wysokiej temperatury może wydzielać szkodliwe substancje. Trzeba więc bardzo uważać, by taka powłoka się nie zdarła. Aluminiowe patelnie na indukcję mają wprasowany w dno żelazny krążek, dzięki temu mogą być wykryte przez indukcję.
Patelnie żeliwne
Żeliwo uchodzi za materiał długowieczny i nie do zdarcia. Żeliwna patelnia z pewnością posłuży ci przez lata, jest też bezpieczna dla zdrowia. Miej jednak na uwadze, że taki materiał nagrzewa się dość długo. Gdy już się jednak nagrzeje, długo trzyma ciepło. Żeliwne naczynia nie są tanie – to inwestycja na lata. Trzeba też ostrożnie się z nimi obchodzić. Nie nadają się do mycia w zmywarce, nie wolno też po gotowaniu wkładać ich pod zimną wodę (można w ten sposób je uszkodzić!).
Patelnie miedziane
Miedź nie tylko pięknie się prezentuje, ale też świetnie przewodzi ciepło. Patelnie miedziane muszą jednak być pokryte dodatkową powłoką (np. ze stali), by materiał nie wchodził w interakcje z jedzeniem. Są trwałe, odporne na uszkodzenia i wytrzymałe. Nie nadają się do mycia w zmywarce, trzeba je też odpowiednio konserwować.
Patelnie na indukcję - powłoki
Dla samego procesu smażenia najważniejsze jest to, z czego wykonane jest wnętrze korpusu patelni. Często bowiem jest ono pokryte powłoką z innego materiału niż reszta naczynia. Patelnie wykonane z niektórych materiałów bezwzględnie muszą mieć dodatkowe powłoki ze względu na bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością. Zadaniem takich powłok jest też zapobieganie przywieraniu żywności. Najpowszechniej stosowane są powłoki teflonowe, znane ze swoich właściwości zapobiegających przywieraniu. Można na nich smażyć przy minimalnym zużyciu tłuszczu. Mają jednak dość istotną wadę: łatwo ulegają zarysowaniu i się ścierają. Niestety jest to niebezpieczne: wówczas wydzielają się szkodliwe dla zdrowia substancje, które łatwo przenikają do żywności. W żadnym wypadku do czyszczenia nie używaj drucianych gąbek, niezbędny jest specjalny zmywak do teflonu, który nie uszkodzi powierzchni. Inną opcją jest powłoka ceramiczna, która wprawdzie nie ma tak dobrych właściwości non-stick, ale jest bardziej odporna na działanie wysokich temperatur i uszkodzenia. Jest też w pełni bezpieczna dla zdrowia. Równomiernie rozprowadza ciepło i możesz smażyć na niej z wykorzystaniem niewielkiej ilości tłuszczu.
Powłoka może też być wzmocniona drobinkami marmuru - wówczas doskonale zapobiega przywieraniu i jest bardzo trwała. Nie należy jej jednak wkładać do zmywarki. Podobne właściwości ma powłoka granitowa. Jedną z najtwardszych powłok jest powłoka tytanowa. Wyróżnia ją wyjątkowa odporność na ścieranie i zarysowania oraz działanie wysokich temperatur. Docenią ją alergicy uczuleni na metale.