Koszyk icon
Banner

Wiosenne porządki w lodówce

Wiosenne porządki w lodówce

Wiosenne porządki mają symboliczne znaczenie. Żegnamy to, co stare i nam już nie służy, otwieramy się na nowy etap. Zatem, jeśli wciąż np. masz problem z zalegającymi produktami w lodówce, najwyższy czas na zmiany. Odpowiednie przechowywanie jedzenia sprawia, że dłużej pozostaje świeże i zachowuje właściwości odżywcze. Czy wiesz, że twoja lodówka to miejsce, gdzie wyjątkowo dobrze czują się bakterie i zarazki? Dbanie o jej czystość, a także świeżość przechowywanych w niej produktów jest więc bardzo ważne dla zdrowia. Trzeba to robić regularnie, nie tylko przy okazji wiosennych porządków. Poza tym dzięki temu mniej wyrzucamy i nie marnujemy. To bardzo istotne, gdyż obecnie w Polsce marnuje się aż 5 mln ton żywności rocznie!


Wiosenne porządki w lodówce: od czego zacząć?

Na początek odłącz lodówkę od prądu. Następnie opróżnij ją. Pozbądź się przeterminowanych i nieświeżych produktów, a pozostałe umieść w torbach termicznych lub lodówce turystycznej. Możesz też wyłożyć je na balkonie/tarasie, jeśli sprzyja temu pogoda (jest chłodno). 

Wyjmij z lodówki wszystkie dodatkowe elementy, np. szuflady. Do mycia użyj naturalnego środka: wody z octem (1 szklanka na 3 szklanki wody) lub sodą oczyszczoną (2 łyżki na szklankę wody). Sprawdzi się również płyn do naczyń (pamiętaj o dokładnym spłukaniu!). Nie omijaj zakamarków — przyda się szczoteczka do zębów lub patyczki kosmetyczne. By dodać świeżości, po wyszorowaniu przetrzyj wszystko szmatką zwilżoną wodą z sokiem z cytryny. Wnętrze lodówki wytrzyj do sucha i zamknij drzwi, by mniej się wychłodziła. Szuflady i inne wyjęte elementy możesz pozostawić do wyschnięcia. 

Dokładnie obejrzyj zawartość lodówki. Sprawdź, czy nic nie zaczęło się psuć lub gnić, czy nigdzie nie ma śladów pleśni. Sprawdź daty przydatności do spożycia na opakowaniach jogurtów, mleka, sosów, etc. Wyrzuć wszystko, co wzbudza podejrzenia (np. zmieniła się konsystencja lub zapach) oraz ewidentnie nie nadaje się do jedzenia. 

Teraz czas na odpowiednie rozmieszczenie produktów. To bardzo ważne, jeśli chcesz, by jak najdłużej zachowały świeżość i wartości odżywcze. Dla tych, którzy wcześniej nie zwracali na to uwagi, wiosenne porządki to doskonała okazja, by wdrożyć dobre nawyki. 

cleaning-02.jpg


Jak rozmieścić produkty w lodówce?

Pamiętaj, by wszystko, co wkładasz do lodówki, było czyste i dobrze osuszone. W urządzeniu powinno być możliwie mało wilgoci, która przyspiesza psucie się i sprzyja namnażaniu bakterii.
Każdy rodzaj produktów ma swoje miejsce, gdyż w różnych obszarach urządzenia panuje inna temperatura. Najniższa jest na dolnej półce, najwyższa w bocznych szufladach. A zatem co gdzie umieścić?

Górna półka (ok. 8°C):

  • płynny nabiał (np. mleko, śmietana, jogurt, maślanka)
  • dżemy i konfitury
  • ciasta

Średnia półka (4-5°C):

  • sery
  • wędliny
  • uprzednio przygotowane potrawy do podgrzania (np. zupy)
  • sałatki
  • jajka

Dolna półka (2°C):

  • świeże mięso
  • ryby, owoce morza

Szuflady (ok. 10°C):

  • świeże warzywa
  • niektóre owoce (truskawki, maliny), uwaga: bez mycia!
  • twarde sery dojrzewające (np. parmezan)

Półki na drzwiach (10-15°C):

  • napoje
  • ketchup, musztarda, sosy
  • chrzan
  • masło
  • olej roślinny

Zamrażalnik (-18°C):

Mrozić możesz większość produktów, z wyjątkiem tych, które zmieniają konsystencję pod wpływem niskiej temperatury, jak bogate w wodę warzywa (pomidory, ogórki) czy ugotowany makaron. Nie wolno ponownie zamrażać uprzednio rozmrożonego jedzenia. 

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Skoro już wiesz, co gdzie najlepiej umieścić, zwróć uwagę na to, jak w jaki sposób to robisz. Pilnuj, by zachować wolną przestrzeń między produktami, by smaki i zapachy nie mieszały się ze sobą. Niektóre produkty wyjątkowo szybko pochłaniają aromaty (np. ser). Najlepiej umieść składniki i potrawy w szczelnych opakowaniach próżniowych — dzięki temu znacznie wydłużysz ich świeżość i zapobiegniesz rozwojowi bakterii oraz drobnoustrojów. Możesz też oznaczyć, co zjeść w pierwszej kolejności. Te produkty umieść z przodu, na widoku. Z tyłu niech będą te, które mogą zostać dłużej. Bardzo przydatnym rozwiązaniem będzie zapisanie na nich daty włożenia i daty przydatności. W przypadku jedzenia wkładanego do zamrażarki to wręcz konieczność. Bardzo łatwo zapomnieć o tym, co tam umieściliśmy — dobrze też wszystko zapisywać i przykleić taką listę na widoku.

cleaning-03-(1).jpg


Dobre nawyki na co dzień

Dzisiejsze lodówki, dzięki funkcji No Frost, nie wymagają regularnego rozmrażania. Bez wątpienia to wiele zalet: nie gromadzi się szron, nic nie przymarza, mniejsza wilgotność ogranicza namnażanie bakterii. Pamiętamy jednak, że rozmrażanie wiązało się z gruntownym sprzątaniem, a teraz łatwo o tym zwyczajnie zapomnieć. Zdarza się, że o czyszczeniu lodówki przypominamy sobie dopiero przy okazji świątecznych czy wiosennych porządków. Tymczasem warto to robić co najmniej raz w miesiącu. 

By zachować odpowiednią temperaturę, lodówkę otwieraj tylko wtedy, gdy to konieczne i zawsze szczelnie zamykaj drzwi. Nigdy nie wkładaj gorących potraw. Spowoduje to gwałtowne zwiększenie poboru prądu i może doprowadzić do uszkodzenia urządzenia. Może też doprowadzić do namnażania się bakterii!

Wiele z nas zastanawia się nad przechowywaniem w lodówce jajek. Zwykle odruchowo wkładamy je do bocznych półek, co jednak nie jest dobry rozwiązaniem. Drzwi to najcieplejszy obszar, ponadto ciągłe otwieranie i zamykanie sprawia, że temperatura się zmienia. Niestety sprzyja to rozwojowi bakterii i szybszemu psuciu się jajek. Najlepiej włożyć je do specjalnego pojemnika i postawić na środkowej półce. 

Czego nie wkładać do lodówki?

Wiemy już, jak i gdzie przechowywać produkty w lodówce. Pamiętaj jednak, że nie zawsze umieszczanie w niej jedzenia jest dobrym pomysłem. Dotyczy to w szczególności składników bogatych w wodę, gdyż sprzyja to mnożeniu się bakterii. Oto produkty, których nie powinno się trzymać w chłodziarce:

  • warzywa: bakłażany, ziemniaki, cebula, czosnek, papryka, pomidory, ogórki, cukinia
  • owoce: jabłka, banany, kiwi, winogrona, awokado, cytrusy
  • orzechy
  • miód
  • zioła

Owoce i warzywa najlepiej przechowywać w koszyku, w zacienionym i miejscu, tak, by miały dostęp do powietrza. Miej na uwadze, że ogórki i jabłka wydzielają substancje przyspieszające dojrzewanie warzyw i owoców. Trzymajmy je zatem oddzielnie.
 


Zapisując się do Newslettera – będzie Pan/Pani z niego korzystać zgodnie z naszym Regulaminem. Wpisanie e-maila stanowi wyrażenie zgody na kierowanie przez Zepter International Poland sp. z o.o. informacji marketingowych na podany e-mail. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez Zepter International Poland sp. z o.o., ul. Domaniewska 37, 02–672 Warszawa, e-mail: iod@zepter.com.pl. Dane będziemy przetwarzać w celu wysyłki Newslettera. Ma Pan/i prawo w każdym czasie wycofać zgodę na Newsletter, np. klikając w link do wypisania się z Newslettera w mailu od nas. RODO przyznaje Pani/Panu m.in. prawo do zapomnienia, sprostowania, ograniczenia danych, dostępu do danych. Więcej na temat przetwarzania przez nas danych osobowych można znaleźć w naszej Polityce prywatności.


Opublikowano: 28.04.2023 12:57:45 przez Zepter International | |
Żyj Zdrowo, Żyj Dłużej
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.

Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags Przejdź do koszyka