Koszyk icon
Banner

Przepis na Wielkanoc - nasze patenty na Święta

Przepis na Wielkanoc - nasze patenty na Święta

Wielkanoc tuż-tuż, przygotowania trwają, już niebawem zasiądziesz z bliskimi przy świątecznym stole. Dla wielu z nas to intensywny czas wypełniony przygotowaniami. Jak sprawić, że będą pełne niezapomnianych, niebanalnych smaków, a przy tym nie tracić czasu i energii? Przedstawiamy nasz przepis na Wielkanoc.

Święta Wielkanocne kojarzą się z suto zastawionym stołem i przejadaniem się. Potrawy wielkanocne wcale nie muszą być jednak ciężkostrawne i czasochłonne. Możesz w prosty sposób dodać im wiosennej lekkości. Jak to zrobić? Mamy dla Ciebie garść inspiracji i pomysłów.


Żurek w wersji light

Oczywiście uwielbiamy tradycyjne potrawy, ale gdyby tak podejść do nich w inny, świeży sposób? Zacznijmy od klasyki, czyli żurku — aromatycznej zupy, bez której trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie. Podstawą jest zakwas, który możesz łatwo przygotować samodzielnie. To właśnie zakwas odróżnia żurek od barszczu białego: robimy go z mąki żytniej. Ze względu na fermentację zawiera on bakterie probiotyczne, które usprawniają pracę układu pokarmowego. To samo zdrowie! Jak go zrobić? Mąkę żytnią z odrobiną czosnku i przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem zalej letnią wodą. Przykryj gazą i postaw w ciepłym miejscu na 5-7 dni. Naszą wersję żurku łatwo i szybko przygotujesz w blenderze z funkcją gotowania Artmix Pro. 

Potrzebujesz:

  • bulion warzywny
  • wędzone tofu
  • jajka gotowane na twardo
  • mleko kokosowe
  • zakwas
  • majeranek
  • czosnek

Bulion, zakwas, mleko kokosowe i przyprawy wlej do kielicha i nastaw 18-minutowy program Zupa. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojone w kostkę wędzone tofu i ćwiartki jajek. Zapewniamy, że aromatyczny żurek w takiej wersji zachwyci smakiem również tradycjonalistów. 


Pisanki na parze

Nie ma Wielkanocy bez jajek. Czy wiesz, że możesz ugotować je na parze? Gotuj je tak w naszym durszlaku ustawionym na naczyniu z wodą przez 30 minut. Dzięki temu będą jeszcze zdrowsze, gdyż w trakcie wchłoną cenny wapń i inne składniki ze skorupki. Zrobisz też w ten sposób pisanki z wyjątkowym wzorem. 

Potrzebujesz:

  • jajka
  • kilka różnych, pasujących do siebie kolorów barwników spożywczych, np. pomarańczowy, żółty, czerwony
  • litr wody
  • olej roślinny

Postaw naczynie na płycie grzewczej i umieść na nim durszlak. Włóż jajka i wlej wodę w ten sposób, by zmoczyć je wszystkie. To ważne, by sproszkowany barwnik mógł przykleić się do jajek. Teraz rozsyp sporą ilość barwników, następnie dodaj jeszcze odrobinę wody. Gotuj przez 30 minut i odstaw, aż jajka ostygną. Na koniec przetrzyj je szmatką zwilżoną odrobiną oleju roślinnego. Gotowe!


wielkanoc-06-(1).jpg


Domowy majonez 

Nieodłącznym towarzyszem przekąsek i potraw wielkanocnych jest majonez. My proponujemy przygotować go samodzielnie. To bardzo proste! Pomoże Ci w tym nasz mikser MixSy. 

Potrzebujesz: 

  • jajko
  • łyżka musztardy
  • szklanka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny lub limonki 

Najpierw rozbij jajko i zmieszaj z odrobiną oleju i łyżką musztardy. Następnie dolewaj olej lub oliwę i miksuj jednocześnie. Po zmiksowaniu dopraw solą i pieprzem, wyciśnij sok z cytryny lub limonki. Dla przełamania rutyny możesz wyczarować różnokolorowe warianty: pomarańczowy z kurkumą, różowy z sokiem buraka, zielony z koperkiem. 

Zielony sos do przekąsek

Wiosennego charakteru wielkanocnym przekąskom doda z pewnością zielony sos na bazie szpinaku. Puszysty sos przygotujesz prosto i szybko w ArtMix Pro. Zblenduj garść liści szpinaku, miąższ dojrzałego awokado, garść rzeżuchy z bulionem warzywnym (ok. szklanki). Na koniec dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i dopraw pieprzem. 


Sernik z jabłkami

Wśród przepisów na Wielkanoc nie może oczywiście zabraknąć słodkości. Nasza propozycja to sernik z jabłkami, który z łatwością przygotujesz w naszym naczyniu "królewskim". 

Potrzebujesz:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • łyżeczka cynamonu 
  • opcjonalnie rodzynki

Mieszamy twaróg, jajka, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Opcjonalnie dodajemy rodzynki. Jajka obieramy i kroimy na ósemki, a następnie układamy na dnie naczynia. Wlewamy łyżkę wody, a później masę twarogową. Posypujemy cynamonem, przykrywamy pokrywą. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wskaźnik na termokontrolerze będzie w połowie zielonego pola skali "moist". Gotujemy 20 min, co ok. 6 minut podnosimy pokrywę i wycieramy papierowym ręcznikiem skroploną wodę. Na ostatnie 5 minut zwiększamy temperaturę do 3/4 poziomu zielonego pola. Zdejmujemy ze źródła ciepła i studzimy.

Czy wiesz, że sernik może być smaczny i świeży nawet do 3 tygodni? Wystarczy przechować go w próżniowym pojemniku Vacsy.
 


 

Zapisując się do Newslettera – będzie Pan/Pani z niego korzystać zgodnie z naszym Regulaminem. Wpisanie e-maila stanowi wyrażenie zgody na kierowanie przez Zepter International Poland sp. z o.o. informacji marketingowych na podany e-mail. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez Zepter International Poland sp. z o.o., ul. Domaniewska 37, 02–672 Warszawa, e-mail: iod@zepter.com.pl. Dane będziemy przetwarzać w celu wysyłki Newslettera. Ma Pan/i prawo w każdym czasie wycofać zgodę na Newsletter, np. klikając w link do wypisania się z Newslettera w mailu od nas. RODO przyznaje Pani/Panu m.in. prawo do zapomnienia, sprostowania, ograniczenia danych, dostępu do danych. Więcej na temat przetwarzania przez nas danych osobowych można znaleźć w naszej Polityce prywatności.


Opublikowano: 06.04.2023 16:54:01 przez Zepter International | |
Żyj Zdrowo, Żyj Dłużej
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.

Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags Przejdź do koszyka