Do czynników wpływających na odporność możemy zaliczyć :
- Prawidłowe odżywianie. Wiele z komórek układu immunologicznego znajduje się w układzie pokarmowym Prawidłowa dieta przyczynia się więc do stymulacji układu odpornościowego poprzez podwyższenie poziomu komórek walczących z patogenami tj. leukocyty, makrofagi czy przeciwciała. Dodatkowo dobrze zbilansowana dieta będzie wpływać na stan jelit oraz flory bakteryjnej, co również stanowi barierę w walce z bakteriami, wirusami oraz grzybami
- Sen. Mała ilość snu powoduje między innymi ograniczenie działania komórek odpowiedzialnych za niszczenie patogenów oraz wzrost kortyzolu czyli hormonu stresu.
- Aktywność fizyczna. Zarówno zbyt wysoka jak i zbyt niska aktywność fizyczna będzie powodowała obniżenie odporności. Dowiedziono, że najlepsza jest aktywność umiarkowana, wykonywana regularnie przez co najmniej 1-2 godziny dziennie.
- Leki. Stosowanie leków, w szczególności antybiotyków będzie wpływało na florę bakteryjną, która również stanowi linię obrony przed patogenami
- Stres, przemęczenie.
Dieta na odporność, czyli co musisz wiedzieć.
Dieta to najprostszy i podstawowy czynnik dzięki któremu możemy zadbać o układ immunologiczny. Nasz organizm pracuje prawidłowo tylko wtedy gdy jest dobrze odżywiony, gdy zapewnione zostaną składniki mineralne, witaminy oraz makroskładniki. Zdrowa dieta powinna być oparta o piramidę żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, która mówi o tym jak komponować swój jadłospis aby dostarczyć wszelkich składników odżywczych. Im wyższe jest piętro piramidy tym produkty, które się tam znajdują powinny być spożywane rzadziej oraz w mniejszych ilościach.
Nie powinniśmy w walce o odporność stosować diet alternatywnych (detoksów sokowych, warzywnych) oraz niskokalorycznych, ponieważ są to diety które nie zapewniają wszystkich potrzebnych składników dla prawidłowego działania organizmu. Żywienie powinno pokrywać nasze zapotrzebowanie kaloryczne - to pierwsza zasada, która powinna być spełniona. Organizm niedożywiony to organizm bardziej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje. Na jakie produkty zwracać więc teraz uwagę?
- Produkty żywnościowe nieprzetworzone i sezonowe
- Ryby i owoce morza z dobrych źródeł, oleje roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek), siemię lniane, nasiona oraz orzechy, które stanowią bardzo dobre źródło kwasów omega-3 działających przeciwzapalnie
- Świeże warzywa i owoce, w których znajdują się nie tylko witaminy i składniki mineralne ale także antyoksydanty
- Jogurty naturalne, maślanki oraz kiszonki – w celu zapewniania prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Naturalnie występują w produktach mlecznych takich jak jogurty naturalne, maślanki czy kefiry oraz w kiszonkach.
Zamiast suplementów diety warto postawić na naturalne produkty pełne witamin i składników mineralnych :
ŹRÓDŁO ŻYWIENIOWE : | |
KWASY OMEGA- 3 | Oleje roślinne (szczególnie oliwa z oliwek i olej rzepakowy) Ryby (1-2 w tygodniu tłuste ryby morskie ok. 150-200 gram) Nasiona (słonecznik, dynia) i orzechy Siemię lniane Awokado |
ANTYOKSYDANTY | Przyprawy : curry, chili, kurkuma, cynamon, oregano, tymianek, majeranek Czekolada gorzka Aronia Czarny bez Orzechy włoskie |
WITAMINA C | Papryka Natka pietruszki Brokuł Dzika róża Kiwi Owoce cytrusowe |
WITAMINY Z GRUPY B | Mleko i jego przetwory Jajka Grube kasze Ryż brązowy Zielone warzywa Mięso Ryby |
CYNK | Mięso Wątróbka Sery podpuszczkowe Ciemne pieczywo Kasza gryczana Jajka |
SELEN | tuńczyk, łosoś, owoce morza, jaja kurze, nasiona słonecznika, drożdże, orzechy brazylijskie |
JOD | Ryby owoce morza sól jodowana wody jodowane wodorosty |
Jedynym wyjątkiem jest witamina D3, którą należy suplementować od października do marca, ponieważ 80-90% tej witaminy wytwarzane jest pod wpływem promieni słonecznych. Warto zwrócić uwagę czy preparat, który stosujemy jest lekiem.
Co możesz przygotować w swojej kuchni aby wzmocnić swoją odporność?
Coś na odporność i wzmocnienie organizmu.
Jeśli zastanawiasz się co na odporność i jak zadbać o wzmocnienie organizmu, poniżej mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów. Przygotowanie tych potraw wzmocni Twoją odporność i wpłynie na poprawę twojego zdrowia i samopoczucia.
MAKARON Z SOSEM ŚMIETANOWYM, ŁOSOSIEM WĘDZONYM I BROKUŁAMI
SKŁADNIKI (NA 3 PORCJE)
- 200 gram brokułu
- 200 gram (1 opakowanie) śmietany 18%
- 650 gram łososia wędzony
- 210 gram makaronu pełnoziarnistego
- 140 gram jogurtu naturalnego
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron należy ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Brokuły należy ugotować bez wody.
2. Na patelni bez tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
3. Dodać po chwili wędzonego łososia pokrojonego w kostkę.
4. Zalać wszystko jogurtem naturalnym i śmietanką.
5. Dodać ugotowane brokuły i zostawić na patelni na kolejne 10 minut.
6. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
7. Podawać z makaronem i pomidorami koktajlowymi.