OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND

(22) 230 99 40

 
[V2_TopNavigation_Row2 - submenu]
Banner

Owoce i warzywa na lato - jedz sezonowo

Owoce i warzywa na lato - jedz sezonowo

Owoce i warzywa na lato - jedz sezonowo

Jeśli dbasz o zdrowie, dobrze wiesz, że najlepiej jeść sezonowo. Dlaczego warto? Sezonowe produkty są nie tylko łatwo dostępne, ale mają też najwięcej wartości odżywczych. Latem najlepiej smakują owoce i warzywa – o tej porze roku czeka na Ciebie całe ich bogactwo. Które z nich powinny znaleźć się na Twoim talerzu i dlaczego?
 

Letnie warzywa

O tej porze roku pomidory są wyjątkowo soczyste. Są bogate w likopen, który chroni przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Nie bez znaczenia jest też potas, który latem łatwo tracimy poprzez pocenie się, a bardzo potrzebuje go nasz układ nerwowy.

Kolejne warzywo, które świetnie się odnajdzie w letniej diecie jest niezwykle wszechstronne. Cukinię przyrządzisz na mnóstwo sposobów, doskonale komponuje się z przeróżnymi dodatkami. Ma mało kalorii, za to wiele składników odżywczych: witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, żelazo…

Lato to oczywiście czas botwinki – młode buraki wraz z liśćmi są podstawą letnich zup, np. pysznego chłodnikA. Bogata w błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze botwinka świetnie pasuje też jako dodatek do sałatek.

Dużo błonnika znajdziesz również w fasolce szparagowej, która zawiera też potas, fosfor, kwas foliowy, jednym słowem: mnóstwo dobroci😉. Z wakacjami kojarzy się też bób. Świetnie nadaje się na przekąskę, a przy tym to samo zdrowie: to również źródło błonnika i potasu. Warto jednak uważać na wysoki indeks glikemiczny.
 

Jedzenie_22.jpg


Owoce na wakacje

Lato bardzo kojarzy się z owocami: są pyszne, soczyste i nawadniają. Owoce jagodowe nie bez powodu bywają nazywane polskimi „superfoods”. Truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, agrest – to prawdziwe bomby witaminowe. Poza tym, czy wiesz, że właśnie to, że mają piękne, intensywne kolory sprawia, że są tak dobre dla zdrowia? Zapobiegają nowotworom i wzmacniają nasz układ krwionośny, zatem zmniejszają ryzyko chorób serca.

Smakowite i soczyste brzoskwinie są niskokaloryczne i zawierają przeciwutleniacze. Sięgaj też po śliwki, dostarczą Ci m.in. błonnika, żelaza, potasu. Jeśli chodzi o nawodnienie, tutaj króluje arbuz, który w ponad 90 procentach składa się z wody. Zdecydowanie nie może go zabraknąć w Twojej letniej diecie.
 

Jedzenie_30.jpg


Owoce i warzywa: jak je jeść? 

Klimat, w jakim mieszkamy, sprawia, że musimy dostosowywać się do warunków pogodowych. Wiąże się z tym także zmienianie diety - również ze względu na różną dostępność produktów. Nie bez powodu zatem właśnie latem stawiamy na owoce i warzywa. Najlepiej jeść je na surowo – unikajmy złożonej obróbki cieplnej. Letnie posiłki niech będą niewielkie, proste i lekkie.

Bogactwo owoców i warzyw daje duże pole do popisu. Jeśli lubisz eksperymenty, postaw na nieoczywiste połączenia: np. dodaj truskawki do wytrawnej sałatki ze szpinakiem i kozim serem.

Teraz też jest dobry czas na pyszne, orzeźwiające chłodniki. Co powiesz na pomidorowo-arbuzowe gazpacho? Albo chłodnik litewski z dodatkiem malin?
 

Jedzenie_26.jpg
Jedzenie_19.jpg

Latem szukamy orzeźwienia i lekkości, zatem z przyjemnością sięgamy po koktajle z warzyw i owoców. Proponujemy jako bazy użyć maślanki: znakomicie się sprawdza w upały. Jest źródłem fosforu i wapnia, pomaga regulować florę bakteryjną układu pokarmowego i ma łagodniejszy smak niż kefir lub jogurt. 

Wybieraj produkty zawierające dużo wody, które będą uzupełniać to, co pijesz. Szukaj też potasu i innych składników mineralnych (elektrolitów), które łatwo tracimy, kiedy jest gorąco. A czy wiesz, że niektóre składniki wpływają na zapach potu? To np. por i cebula. Wprawdzie świetnie podkręcają smak, ale latem lepiej je ograniczyć. Poza tym uważaj na produkty, które szybko się psują (mięso i nabiał). Z pewnością nie chcesz mieć zatrucia pokarmowego w upał. Pamiętaj, by odpowiednio je przechowywać - najlepiej w pojemnikach próżniowych. Chcesz zatrzymać smaki lata na dłużej? Wykorzystaj bogactwo owoców i warzyw szykując rozmaite przetwory: konfitury i kiszonki.
 



Opublikowano: 12.07.2024 12:08:55 przez Zepter International | |
Żyj Zdrowo, Żyj Dłużej
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.

Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags Przejdź do koszyka