Kolagen to jedno z najważniejszych białek w naszym organizmie. Jego włókna podtrzymują skórę niczym stelaż. Dzięki niemu jest ona jędrna, pełna blasku i nawilżona. Po 25. roku życia produkcja kolagenu spada. Skóra staje się bardziej wiotka i podatna na negatywny wpływ czynników zewnętrznych. Jeśli chcesz spowolnić ten proces, a przy okazji wzmocnić włosy, paznokcie i kości, rozważ suplementację. Na rynku jest dostępnych wiele preparatów, podpowiadamy, jaki kolagen wybrać.
Kolagen jest kluczowym składnikiem budulcowym tkanki łącznej. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego wyglądu skóry: to dzięki niemu jest jędrna i elastyczna. To także fundament zdrowych kości, chrząstek, a co za tym idzie stawów. Sprawia też, że mięśnie i ścięgna są bardziej elastyczne i wytrzymałe.
Dlaczego warto suplementować kolagen?
Jeśli chcesz opóźnić pojawianie się oznak starzenia się, wzmocnić włosy, paznokcie, a także kości i stawy, rozważ suplementację „białka młodości”.
W jaki sposób poprawisz wygląd skóry regularnie stosując kolagen?
- wygładzenie drobnych linii i zmarszczek
- poprawa nawilżenia
- większa elastyczność, zapobieganie wiotczeniu.
Kolagen zapobiega łamaniu się i wypadaniu włosów, a także stymuluje ich wzrost. Utrzymuje w dobrej kondycji paznokcie. Przyspiesza też regenerację po urazach i gojenie, poprawia elastyczność stawów. Zwiększa gęstość mineralną kości, chroni przed degeneracją, pomaga zapobiegać chorobie zwyrodnieniowej stawów i osteoporozie.
Rodzaje kolagenu
Naturalny kolagen pochodzenia zwierzęcego stosowany w suplementach to najczęściej kolagen rybi lub wołowy.
Za najlepiej przyswajalny uchodzi ten pierwszy, gdyż jego włókna mają strukturę zbliżoną do kolagenu ludzkiego. W związku z tym stosowanie kolagenu rybiego szybciej przynosi widoczne efekty. Kolagen rybi zawiera kolagen typu I, który jest budulcem skóry, włosów i paznokci. Ma wysoką zawartość aminokwasów (np. glicyna, prolina), które pomagają utrzymać struktury kolagenu.
Kolagen wołowy zawiera kolagen typu II i III, ma więc przede wszystkim korzystne działanie na kondycję stawów i kości. Cechuje go większa masa cząsteczkowa i jest wolniej przyjmowany przez organizm. Jest jednak łatwej dostępny i ma bardziej przystępną cenę niż kolagen rybi.
Kolagen rybi pozyskiwany jest ze skóry, łusek i ości. Kolagen wołowy – ze skóry, kości i ścięgien. Produkcja kolagenu rybnego uchodzi za bardziej zrównoważoną – wykorzystuje bowiem odpady rybne, co oznacza ekologiczne gospodarowanie surowcem.
Przy wyborze kolagenu należy też wziąć pod uwagę to, czy nie mamy alergii na owoce morza.
Jaki typ suplementu wybrać?
Suplementy z kolagenem mogą mieć postać: preparatu do picia, kapsułek, tabletek lub proszku. Najszybciej przyswajalny jest kolagen do picia. By nasz organizm najlepiej go wchłaniał, wybierz specyfik na bazie hydrolizowanego kolagenu w postaci niewielkich rozmiarów peptydów. Według badań wyjątkowo skuteczną formułą jest VERISOL. Wpływ na to ma niska masa cząsteczkowa. Peptydy są szybciej absorbowane w przewodzie pokarmowym.
Nasz suplement powinien również zawierać składniki pomocnicze, które wzmocnią jego działanie.
Podstawą jest witamina C, która uczestniczy w syntezie kolagenu oraz w tworzeniu wiązań krzyżowych, co zwiększa wytrzymałość włókien.
Dobrze, jeśli preparat jest bogaty w antyoksydanty: witaminę E, selen, cynk, które chronią skórę i spowalniają procesy starzenia. Kwas hialuronowy zwiększy z kolei poziom nawilżenia - ma wyjątkową zdolność wiązania i zatrzymywania wody. Godnym uwagi składnikiem jest również biotyna (witamina B7), która odżywia, wzmacnia, dodaje blasku.
Zwróć też uwagę na zawartość samego kolagenu: preparat powinien zawierać co najmniej 2,5 g kolagenu na porcję.
Wybieraj dobrze przebadane produkty, które pozytywnie przeszły niezależne testy laboratoryjne.
Żeby rzeczywiście zauważyć efekty działania kolagenu do picia, ważne jest jego regularne, codzienne przyjmowanie. Pierwsze efekty są już widoczne po miesiącu.