Kurczak z mango i orzeszkami ziemnymi.
Gdy już masz zdrowe składniki, czas przystąpić do zdrowego gotowania! Nasze wielofunkcyjne naczynia kuchenne Wok są idealne do gotowania posiłków inspirowanych kuchnią azjatycką. Podobnie jak wszystkie nasze naczynia do gotowania, jest on zbudowany ze stali nierdzewnej 316-L i ma potrójną warstwę z przyssawką, która umożliwia gotowanie w niższych temperaturach i nie wytwarza żadnych substancji rakotwórczych. Co więcej, nie ma potrzeby dodawania dodatkowej wody lub tłuszczów!
Składniki (4 porcje):
• 500 g kurczaka
• ½ czerwonej papryki
• ½ zielonego pieprzu
• 1/3 ananasa
• ½ cukinii
• ½ szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
• 2 szklanki ryżu
• 4 szklanki przefiltrowanej wody Aqueena
• sok z 1 limonki
• pietruszka
Ostry sos z mango
• 1 mango
• 8-9 pomidorów koktajlowych
• 2 łyżki stołowe miodu
• 2 łyżki stołowe sos sojowy
• chili według życzenia
Przygotowanie:
• Użyj MixSy do wymieszania składników na ostry sos
• Wlej lepki ryż do zimnego naczynia Z-2030 i przykryj oczyszczoną wodą Aqueena
• Włącz płytę indukcyjną i gotuj w średnim cieple 160 ° C przez 5 minut
• Obniż temperaturę do 90 ° C i gotuj przez dodatkowe 5 minut
• Wyłącz płytę indukcyjną i odstaw garnek na bok. Pozwól ryżowi usiąść przez 15 minut, przykryty.
• Dodaj kurczaka i 2-3 dcl chutneyu z mango do zimnego Woka, bez dodawania oleju ani wody
• Gotować na średnim ogniu 120 ° C przez 2 minuty
• Obniż temperaturę do 90 ° C i dodaj oba rodzaje pieprzu, ananasa, cukinii, orzeszków ziemnych i dymek
• Gotować na małym ogniu w temperaturze 90 ° C przez dodatkowe 15 minut
• Dodaj pietruszkę i sok z limonki
• Podawaj ryż i kurczaka osobno w porcelanie Royal Gold
Wskazówka od naszej szef kuchni: najlepszym sposobem na sprawdzenie właściwego stosunku lepkiego ryżu do wody jest rozprowadzenie ryżu po dnie patelni, a następnie umieszczenie na nim dłoni. Wlej tyle wody, aby zakryć palce.
Szef kuchni Petra Geric