Kolejny duet niezwykły.
Kolejny odcinek inspiracji.
Kolejna porcja smaku.
Agnieszka Jasińska, od małego wiedziała, że dobre jedzenie daje radość. Finalistka Hell`s Kitchen. Absolwentka międzynarodowych kursów kulinarnych. Kucharz i trener w gastronomii . Miłośniczka sezonowych produktów i smacznej kuchni. Pasjonatka tradycyjnych przepisów, które przygotowuje w nowoczesnym i zaskakującym wydaniu. Więcej przeczytacie na jej blogu Kulinarne Nawigacje.
Burgery w dwóch odsłonach
Składniki:
Wegeburger
ugotowany burak - 1 szt.
kasza jaglana - 100 g
soczewica czerwona - 100 g
natka pietruszki - 1 pęczek
mąka gryczana - 2 łyżki
mielone siemię lniane - 2 łyżki
papryka wędzona - 0,5 łyżeczki
chilli, curry, kurkuma - szczypta
sól, pieprz - do smaku
Hamburger
mielone mięso wołowe - 0,5 kg
olej - 1 łyżka
woda - ok. 50 ml
karmelizowana cebula:
czerwona cebula - 4 szt.
czerwone wino - 300 ml
masło - 1 łyżeczka
sałata zielona
pomidory
sos barbecue:
ketchup - 100 g
suszone śliwki - 100 g
whisky - 40 ml
ocet winny - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżeczka
papryka wędzona - szczypta
sól - do smaku
domowy majonez:
olej słonecznikowy - 250 ml
musztarda - 2 łyżki
ocet winny - 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
sałatka a la Coleslaw:
marchew - 1 szt
kapusta biała - 0,25 główki
majonez - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
Beza z makaronem
słodki makaron:
żółtka - 2 szt.
mąka pszenna - 100 g
olej - 2 łyżeczki
cukier puder - 2 łyżeczki
woda - 2 łyżki
beza:
białka - 2 szt.
cukier puder - 75 g
cukier trzcinowy - 75 g
kakao - 1 łyżeczka
pistacje - 200 g (lub orzechy włoskie)