Przegrzebki i ostrygi gotowane na parze
Nasze przygotowaliśmy w jeszcze bardziewyszukany, smaczny lecz prosty sposób, wzbogacając je o różne dodatki, w tym grzyby, pesto, pomidory i gin! Co więcej, przygotowanie i samo gotowanie zajmuje napawdę niewiele czasu. Po prostu umieść skorupiaki w naczyniach Zepter Masterpiece, bez dodawania oleju lub wody, przykryj i włącz kuchenkę ustwaiając niską temepratruę gotowania - to wszystko!
Jeśli chodzi o gotowanie skorupiaków, istnieje tylko jedna zasada - im świeższe, tym lepiej. Porozmawiaj z lokalnym sprzedawcą ryb i owoców morza, zrób zamówienie z wyprzedzeniem lub zapytaj o harmonogram dostaw. Jeśli masz wątpliwości, przetestuj używając pomocy swojego nisa i zmysłu węchu: skorupiaki powinny zawsze pachnieć oceanem, a zbyt intensywny „rybi” zapach wskazuje, że prawdopodobnie minął już ich czas przydatnośi.
Składniki:
• 2 kg ostryg i przegrzebków
• 2 cebule
• 200 g grzybów
• 200 g parmezanu
• 100 g świeżej bazylii
• 1 dcl. oliwy z oliwek
• Limonka
• Gin
Przygotowanie:
• Zmiksuj pokrojoną w kostkę cebulę, grzyby, parmezan, oliwę z oliwek i świeżą bazylię za pomocą MixSy.
• Umieść przegrzebki w skorupkach w zimnej patelni Zepter Z-Q1918, bez dodawania oleju lub wody.
• Dodaj pesto z grzybów do jednej muszelki, cebulę, pomidory i pesto do drugiej, pesto i parmezan do trzeciej i pesto i limonkę do czwartej.
• Przykryj i gotuj w niskiej temperaturze 90 ° C przez 15 minut.
• Zdejmij z kuchenki i odstaw na bok.
• Ułóż ostrygi w skorupkach na zimnej patelni Zepter Z-FP2016-SC, ponownie nie dodając oleju lub wody.
• Dodaj pesto z grzybami do jednej i gin, limonkę i pesto do drugiej.
• Przykryj i gotuj w niskiej temperaturze 90 ° C przez 10 minut.
• Skrop ostrygi oliwą z oliwek i wyciśniętym sokiem z limonki.
Smacznego!
Szef kuchni, Petra Gerić