Przedstawiamy oryginalny pomysły na jajka na wielkanocny stół.
Przepis na prostą do przyrządzenia i niezwykle smaczną polędwicę wołową w sosie z grzybów i czerwonego wina z nutą rozmarynu. A na deser proponujemy tradycyjną lukrowaną babę wielkanocną!
FASZEROWANE JAJKA ZE ŚLEDZIEM
6 jaj
50 g szynki
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka czarnuszki
1 płat śledzia
sól, pieprz, papryka – do smaku
kiełki – do dekoracji
majonez:
250 ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
5 ml octu winnego
sól, pieprz
POLĘDWICA NA DZIKO Z PĘCZAKIEM I KALAFIOREM ROMANESCO
1 kg polędwicy wołowej
1 cebula
2 szklanki czerwonego wina
100 g masła
sól morska
pieprz gruboziarnisty
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka wędzonej papryki
pęczak z grzybami:
2 szklanki pęczaku
50 g suszonych grzybów
1 cebula
garść suszonych śliwek
sól, pieprz
kalafior romanesco:
60 dag kalafiora
2 łyżki masła
100 g pestek dyni
6 jaj
300 g mąki pszennej
300 g cukru
50 ml rumu
Garść suszonej żurawiny
10 suszonych śliwek
50 g masła
220 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
LUKIER
50 ml rumu
1 szklanka cukru pudru
Narządzia: ArtMix, MixSy, naczynia Zepter, noże Zepter
Oglądaj na TVP3 Katowice i innych regionalnych kanałach telewizji TVP w soboty o godz. 18:00 i powtórki w niedzielę o godz. 10:00. Wszystkie odcinki dostępne również na naszym kanale Yotube:
https://www.youtube.com