Łosoś
Oto 6 najsłynniejszych korzyści zdrowotnych łososia:
1. Ochrona przed chorobami nowotworowymi - witamina D wraz z selenem może hamować wzrost komórek nowotworowych.
2. Zdrowie układu krążenia - zmniejsza ryzyko udaru, zawału serca, wysokiego poziomu cholesterolu lub wysokiego ciśnienia krwi.
3. Zdrowie oczu - łosoś i olej z ryb generalnie wspierają zdrowie oczu i poprawiają wzrok.
4. Piękno - łosoś polepsza produkcję kolagenu, poprawia elastyczność skóry i przywraca jej młodzieńczy wyglą.
5. Lepsza jakość snnu - świetne źródło tryptofanu, w 100% naturalny środek uspokajający, który skraca czas zasypiania.
6. Eliminuje procesy zapalne - kwasy tłuszczowe omega 3 wraz z białkiem mają silne właściwości przeciwzapalne.
Ciesz się gotowaniem i jedzeniem!
Z-V3025Z
Składniki (4 porcje):
• 300 g dyni piżmowej
• 1 por
• 200 g zielonego groszku
• 1 pęczek świeżych liści kopru włoskiego
• 4 filety z łososia (po 150 g)
• Suszona mieszanka przypraw (oregano, kminek, pieprz)
• Suszone nasiona kopru (opcjonalnie)
• 1 szklanka (2dcl) białego wina
• Oliwa z oliwek tłoczona na zimno (opcjonalnie)
Przygotowanie:
• Przygotuj dynię, por i świeże zioła na desce do krojenia Zepter Felix. Za pomocą noża Santoku pokrój wszystkie warzywa i zmiksuj.
• Najpierw włóż warzywa (dynię, por, zielony groszek) do zimnego owalnego naczynia grillowego (Z-V3025Z), nie dodawaj żdanego tłuszczu ani wody. Na wierzchu ułóż kawałki łososia obficie doprawione mieszanką przypraw, zalej szklanką białego wina i przykryj.
• Temperaturę na płycie indukcyjnej doprowadź do średniej temperatury 160 ° C i gotouj przez 2 minuty, następnie zmniejsz temperaturę do 90 ° C i gotuj jeszcze przez 20 minut.
• Po 20 minutach zdejmij pokrywę i podawaj w porcelanie Royal Gold Bordeaux lub Imperial Gold Bordeaux.
• Skrop oliwą z oliwek do smaku (opcjonalnie).
Korzystając z systemu Zepter przygotowujemy zdrową żywność bez tłuszczu, tworząc smaczniejsze, ale i zdrowsze posiłki.
• Jedzenie wygląda lepiej: zachowujeswój kolor, kształt i teksturę.
• Jedzenie jest smaczniejsze: naturalne smaki i aromaty są zachowane (nawet bez dodawania soli)
• Żywność jest zdrowsza: wartości odżywcze i biologiczne (niezbędne składniki odżywcze, witaminy, minerały, białko, mikro i makroelementy) są zachowane. Jedzenie nie przypala się, wytwarza się trująca, rakotwórcza akroleina.
Smacznego!
Petra Gerić