Kaczka w soku pomarańczowym
Ponieważ kaczka często jest w postaci grubszego kawałka mięsa, bardzo ważne jest przygotowanie go bez użycia dodatkowych olejów lub tłuszczów. Wszystkie naczynia Zepter umożliwiają smażenie bez użycia tłuszczu oraz gotowanie bez wody. Pozwala to na zachowanie maksimum wartości mineralnych i odżywczych. Posiłki są bardziej aromatyczne, ponieważ zachowane są naturalne aromaty, ale są też zdrowsze!
Dziś przygotowaliśmy przepis na pomarańczową kaczkę, danie, które z pewnością zrobi wrażenie!
Z-Q1927; Z-FP2016-SC
Składniki (2 porcje):
• 2 filety z piersi kaczki (po ok. 160 g)
• 1 łyżka mieszanki 5 przypraw
• 200 g dyni
• 200 g szwajcarskiego chard
• 2 łyżki miodu
• 1 cały grejpfrut
• 1 cały granat
• 2 dcl soku pomarańczowego
• 1 pęczek kolendry, opcjonalnie
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
• Ułóż filety na desce do krojenia Felix Zepter i natnij skórę kaczki, aby tłuszcz ze skóry mógł się wytopić, co pozwoli by filety były soczyste i chrupiące.
• Przypraw obydwie strony mieszanką 5 przypraw.
• Umieść filety w zimnym naczyniu Quadra (Z-Q1927) bez oleju lub wody i przykryj.
• Użyj płyty indukcyjnej do gotowania na średnim ogniu 160 ° C przez 2 minuty, następnie ustaw niższą temperaturę 90 ° C. Dodaj świeżo wyciśnięty za pomocą More Juice Press Frozen sok z pomarańczy , granat i miód i gotuj przez kolejne 20 minut. Zdejim z płyty indukcyjnej.
• Dodaj dynię i szwajcarski chard do zimnej patelni (Z-FP2016-SC), bez dodawania wody i przykryj.
• Gotuj na małym ogniu w temperaturze 90 ° C przez 10 minut, a następnie zdejmij ze źródła ciepła.
• Zdemij pokrywę i skrop oliwą z oliwek.
• Dodaj kolendrę (opcjonalnie).
• Podawaj na porcelanie Rio Gold.
Smacznego!
Petra Gerić