Zupa krem z groszku i grillowany łosoś z kruszonką ziołowo-orzechową. "Warzymy" z Remigiuszem Rączką w siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk"
Tym razem proponujemy lekkie, ale pożywne: zieloną zupę krem i grillowanego łososia z kruszonką z purée selerowo-ziemniaczanym, które przygotowaliśmy w pałacowych wnętrzach z zastępcą szefa kuchni oraz solistami zespołu.
Zupa krem
Składniki:
groszek zielony (świeży lub mrożony) – 900 g
ziemniak – 1 szt.
marchew – 1,5 szt.
pietruszka – 1 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
masło – 1 łyżka
bulion – 1,5 l
sok z połowy limonki
śmietana kwaśna – 2 łyżki
migdały (płatki) – 50 g
sól, pieprz – do smaku
Łosoś z ziołową kruszonką
Składniki:
filet z łososia – 0,5 kg
pieprz cytrynowy, sól – do smaku
przyprawa do ryb - szczypta
koperek suszony – 1 łyżeczka
sok z połowy limonki
orzechy włoskie – 50 g
czosnek – 2 ząbki
masło – 1 łyżka
bazylia suszona i tymianek – szczypta
purée selerowo-ziemniaczane:
seler – 1 szt.
ziemniaki – 5 szt.
masło – 1 łyżka
śmietana kremówka – 4 łyżki
sól, pieprz – do smaku
sałatka szpinakowa:
szpinak młody – 400 g
pomidorki koktajlowe – 250 g
rzodkiewki – 1 pęczek
sok z połowy limonki
oliwa – 100 ml
ocet winny – 30 ml
miód – 2 łyżki
musztarda – 2 łyżki
świeża bazylia – garść
zosnek – 2 ząbki
woda – 50 ml
sól, pieprz – do smaku