Gołąbki z kaszą i boczniakami i zupa krem z kiszonych ogórków | prosto z programu kulinarnego w TVP "Rączka gotuje"
Składniki:
kasza jęczmienna – 1 szklanka
kasza pęczak – 1 szklanka
woda – 4 szklanki
kapusta włoska – 1 główka
masło – 0,5 łyżki
cebula – 2 szt.
boczniaki – 0,5 kg
jajko – 1 szt.
lubczyk świeży – garść
papryka wędzona – 1 łyżka
szczypta soli, pieprzu – do smaku
bulion warzywny – 1 l
sos pomidorowy:
pomidory krojone – 2 puszki
czosnek – 6 ząbków
świeża bazylia – garść
natka pietruszki – pół pęczka
suszona bazylia – 0,5 łyżeczki
szczypta soli, pieprzu – do smaku
Zupa krem z kiszonych ogórków
Składniki:
na wartko ogórki kiszone – 4-5 szt.
cebula – 2 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
por – 1 szt.
seler – 0,25 szt.
ziemniaki – 4 szt.
czosnek – 6 ząbków
masło – 0,5 łyżki
sól, pieprz – do smaku
świeży koperek – 1 pęczek
suszone nasiona kopru – szczypta
woda – 1.2 l woda z ogórków kiszonych – ok. 100 ml
ser Kiri lub topiony – 50 g
śmietana kremówka – 50 ml