Sałatka z kaczką
Gotowanie w wysokich temperaturach, doprawianie solą podczas przygotowywania lub smażenie w oleju może spowodować zaskakujące, aż o 30% zmniejszenie żywności. Dzięki akutermicznemu dnu naczynia Zepter, generowana jest energia, co pozwala na przygotowanie żywności w znacznie niższych temperaturach, zapewniając, że białka nie kurczą się, a jednocześnie obniżają zawartość tłuszczu!
Składniki:
• 2 filety z piersi kaczki (ok. 500 g)
• Cynamon
• Przyprawa 5 smaków
• 2 buraki
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 2 łyżki miodu
• 100 g melona
• 1 łyżka pesto
• 50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
• Natnij skórkę na filetach i dopraw cynamonem i przyprawą 5 smaków.
• Ułóż filety w zimnym naczyniu Zepter Z-Q1918, nie dodawaj wody lub tłuszczu.
• Grilluj przy średnim ogniu 160 ° C przez 3 minuty, następnie obniż temperaturę do 90 ° C i gotuj jeszcze przez 15 minut.
• Zdejmij naczynie z źródła ciepła.
• Ułóż pokrojone w kostkę buraczki na patelni Zepter Z-FP2016-SC i otocz octem balsamicznym i miodem.
• Gotuj przez 2 minuty w temperaturze 160 ° C, następnie obniż temperaturę do 90 ° C i gotuj jeszcze przez 15 minut.
• Wyłącz źródło ciepła i dodaj melona, orzechy włoskie i pesto.
• Serwuj filety z kaczki na sałatce z buraków w porcelanie Zepter.
Szef kuchni,
Petra Gerić