Sałatka ze smażonymi stekami z tuńczyka
Co więcej, tuńczyk jest wyjątkowo aromatyczną i mięsną rybą, która nie wymaga wiele więcej niż szybkiego smażenia na patelni. Dajemy naszemu tuńczykowi dodatkowy smak, pokrywając go smakiem dyni, świetną zdrową alternatywą dla białej mąki i serwujemy go ze świeżymi warzywami aby uzyskać zdrowy i zbilansowany posiłek, gotowy w niecałe 30 minut! Dzięki naczyniom Zepter Masterpiece możesz mieć pewność, że wszystkie składniki będą przygotowane w zdrowy sposób - bez dodatkowych olejów i tłuszczów oraz w niskich temperaturach.
Składniki (jedna porcja):
• 400 g steków z tuńczyka
• 400 g zielonych sezonowych warzyw
• 80 g pomidora
• 1 zielone jabłko
• 1 grejpfrut
• 20 ml oliwy z oliwek
• 8 ml octu balsamicznego
• 10 g świeżej kolendry
• 4 g pieprzu
• 40 g mąki dyni
Przygotowanie:
• Obierz i pokrój owoce i warzywa, a następnie zrób sałatkę.
• Przygotuj winegret do sałatki przez zmieszanie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, świeżej kolendry i pieprzu za pomocą MixSy. Skropić sałatkę.
• Przykryj i rozgrzej patelnię Quadra Z-Q1918-SC przez 2 minuty w temperaturze 160 ° C.
• Po rozgrzaniu patelni dodaj steki z tuńczyka i obniż temperaturę do 90 ° C. Przykryj i gotuj z każdej strony przez 2 minuty.
• Usuń steki z patelni i obtocz je w mące dyniowej.
• Pokrój steki i podawaj na sałacie z porcelany Rio.
Zdrowe, aromatyczne i łatwe do przygotowania!
Szef kuchni Petra Gerić
Smacznego!