Pieczone słodkie ziemniaki z jogurtem chili i mięt
Jak zwykle przygotowaliśmy ten posiłek w naczyniu Zepter Masterpiece, które pozwala gotować w niskich temperaturach bez dodatku wody, olejów lub tłuszczów podczas gotowania. Każdy element naczynia jest zbudowany z najwyższej jakości stali nierdzewnej 316-L, która nie wytwarza żadnych substancji toksycznych.
Składniki:
• 1 kg słodkich ziemniaków
• oliwa z oliwek
• 400 ml jogurtu greckiego
• 1 papryczka chili
• skórka z połowy cytryny
• sok z połowy cytryny
• sól himalajska
• 2 łyżki stołowe. Prażone nasiona sezamu sezamowy
• 1 garść świeżej mięty
Przygotowanie:
• Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
• Pokrój słodkie ziemniaki na większe plasterki (bez usuwania skóry) i piecz w piekarniku przez 40 minut. Obróć patelnię w piekarniku do połowy, aby zapewnić równomierne pieczenie.
• Drobno posiekaj paprykę chili, przekrój cytrynę, a następnie wyciśnij sok z jednej połowy.
• Zmieszaj posiekane chili, skórkę z cytryny, sok, szczyptę soli i kilka kropli oliwy z oliwek do jogurtu.
• Podawaj na porcelanie Royal Gold Bordeaux. Udekoruj prażonym sezamem, świeżymi liśćmi mięty i posiekaną papryczką chili.
• Zakończ szczyptą kilkoma kroplami oliwy z oliwek.