Makaron z kremowym kurczakiem i kminkiem
KURCZAK: przygotowujemy na małym ogniu, bez oleju, wody lub tłuszczu, dzięki czemu jesteśmy w stanie zachować wszystkie wartości odżywcze, naturalne smaki i aromaty mięsa, oczywiście lżejszego, mniej kalorycznego.
BROKUŁY: gotujemy bez wody, dzięki specjalnie zaprojektowanym pokrywom, które hermetycznie zamykają naczynie, uszczelniając je i pozwalając by warzywa gotowały się w zamkniętym obiegu pary wodnej.
SKŁADNIKI (4 porcje)
• 4 kotlety z piersi kurczaka
• 2 cukinie
• 300 g grzybów shimeji
• 1 pęczek dymki
• 10 liści dzikiej cebuli
• 1-2 garści szpinaku baby
• 250 g sera mascarpone
• 100 g białego wina
• 1 ząbek czosnku
• 1 cały brokuł
• pieprz
• kminek
• 500 g świeżego makaronu tagliatelle
• parmezan
• orzechy laskowe
PRZYGOTOWANIE
• Wyfiletowane piersi kurczaka umieść je w zimnej patelni Quadra Q-1918-SC, bez oleju lub wody. Podsmażaj w temperaturze 120 ° C przez 3 minuty, następnie odwróć kotlety i smaż przez dodatkowe 5 minut w temperaturze 90 ° C pod przykryciem.
• W trakcie przygotowywania kurczaka ugotuj na parze brokuły używając naczynia Zepter Z-1615. Gotuj pod przykryciem przez 5 minut w temperaturze 90 ° C.
• Zdejmij kotlety z patelni i dodaj pokrojone dymkę, cukinie i grzyby i podsmażaj przez 5 minut pod przykryciem.
• Zdejmij pokrywę i dodaj ser mascarpone, białe wino i czosnek po czym kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
• Dodaj ugotowane aldente tagliatelle, drobno pokrojone liście dzikiej cebuli, szpinak i wymieszaj wszystko.
• Podawaj w porcelanie Zepter Flora, układając najpierw makaron a na nim kurczaka. Dopraw kminkiem, tartym parmezanem, kruszonymi orzechami laskowymi, talerz udekoruj jadalnymi kwiatami.
Smacznego!