Pstrąg z warzywami
Pstrąg jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Obniżają poziom trójglicerydów i stanów zapalnych u zdrowych osób dorosłych. Porcja 100 gramów dostarcza siedmiu witamin z grupy B, które ułatwiają trawienie i pomagają organizmowi wydobywać energię z pokarmów. Pstrąg jest również bogaty w białka, a jedna porcja zapewni Ci 40% dziennego zalecanego spożycia!
Zdrowe składniki jednak niekoniecznie oznaczają zdrowy posiłek. Sposób przygotowania jest również kluczem do zdrowego życia. Badania medyczne dowiodły, że niezdrowa dieta, całkowicie nieprawidłowy spsób przygotowywania żywności i złe naczynia kuchenne są główną przyczyną wszystkich najpoważniejszych chorób przewlekłych na świecie. Wszystkie naczynia kuchenne Zepter gwarantują mniej szkodliwych tłuszczów, mniej kalorii, ale więcej witamin, więcej minerałów i więcej białek, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości odżywczych, biologicznych i organoleptycznych żywności.
Ciesz się tym smakowitym i zdrowym posiłkiem!
SKŁADNIKI (porcja na 2 OSOBY):
Q1927
1 pstrąg, ok. 600 g
100 g cukini
50 g pieczarek
2 cytryny
1 cebula
2 marchewki
2 łyżki oliwy z oliwek
Mielona pieprz, wedle uznania.
PRZYGOTOWANIE:
- Pokroić wszystkie składniki.
- Połóżyć rybę na desce do krojenia Zepter i filetować rybę za pomocą noża szefa kuchni Zepter.
- Pokrój filety na mniejsze kawałki.
- Włóż warzywa na zimną patelnię Quadra (Z-Q1927) bez dodawania oleju lub innego tłuszczu.
- Ułóż warstę warzyw na dnie naczynia, potem jedną warstwę filetów pstrąga skórą w dół, na niej kolejną warstę warzyw i na koniec warstę filetów z pstrąga, skórą do góry.
- Na wierzchu połóż plasterki cytryny.
- Przykryj patelnię Quadra, ustaw na płycie indukcyjnej i włącz temepraturę 160 ° C na 3 minuty, następnie zmniejsz temperaturę do 90 ° C i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Wykończ danie oliwą z oliwek tłoczoną na zimno i pieprzem.
- Podawaj potrawę w naszej pięknej porcelanie Rio.
Szef kuchni Petra Gerić