Potrzebujesz:
Naczynie Z-FP2838-LS/S,
MixSy (do przygotowania ziołowego pesto)
Składniki:
- 2 kawałki łodygi selera
- - 300 g kalafiora
- - 200 g brokułów
- - 500 g pomidorów
- - Pęczek świeżych ziół (bazylia, pietruszka, tymianek)
- - 1 papryka
- - ½ tblsp pieprzu, mielonego
Składniki na gnocchi:
- 500 g mąki uniwersalnej
- 2 całe jaja z wolnego wybiegu
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g parmezanu
- Mielona paprika
- 1 gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Możesz przygotować własne gnocchi lub możesz je kupić świeże.
- Pokrój wszystkie warzywa i rozprowadź na dnie zimnej patelni.
- Umieść gnocchi na warzywach.
- Przykryj i ustaw naczynie na średnim ogniu (160 °C na płycie indukcyjnej) duś przez 5 minut, następnie obniż temperaturę i pozostaw na kolejne 10 minut dłużej w niskiej temperaturze (90°C na płycie indukcyjnej).
- Zdejmij pokrywę, obficie dodaj pesto (przygotowanie wcześniej za pomocą MixSy), wlej oliwę na wierzch i dodaj starty parmezan.
- Delikatnie zamieszaj i podawaj z plastrami parmezanu na wierzchu.
Gotowanie w trwałym i niezniszczalnym naczyniu Zepter (Z-FP2838-LS/S) pozwoli Ci przygotować każdy posiłek w niskiej temperaturze bez dodawania tłuszczu lub oleju. W rezultacie żywność jest zdrowa i zawiera mniej kalorii, ponieważ nie jest pozbawiona wartości odżywczych.
Ciesz się doświadczeniem kulinarnym, jakim jest gotowanie z Zepter.
Chef Petra Gerić