Zimowe gotowanie z ArtMix!
Zupa krem dyniowa z żółtą soczewicą
Rozgrzewająca, sycąca i wzmacniająca odporność zupa krem – w ArtMix przygotujesz ją w mniej niż pół godziny!
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonej w grubą kostkę dyni,
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżeczka curry
- 4 łyżki żółtej soczewicy
- Cebula posiekana
- Szklanka mleka kokosowego
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 5 pomidorów suszonych w oliwie
- Łyżeczka startego imbiru
- Sok z połowy cytryny
- Szczypta chili
- Sól pieprz
- Olej dyniowy kilka kropel
- Pestki dyni uprażone na suchej patelni
Przygotowanie:
Do kielicha wrzuć dynię, soczewicę, curry, suszone pomidory, sok z cytryny, mleko kokosowe, wodę lub bulion, imbir i chili. Ugotuj całość i zmiksuj w ArtMix, dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj z uprażonymi pestkami dyni i oliwą dyniową. Smacznego!:)
Koktajl gruszkowo-rozmarynowy
Składniki:
- 5 soczystych słodkich gruszek
- 1/3 kopru włoskiego
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 gałązka trawy cytrynowej pokrojona i zmiażdżona
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 2 gałązki wanilii (ziarenka z laski wanilii)
- ½ szklanki wody gazowanej
- Pół szklanki lodu
Przygotowanie:
Zmiksuj idealnie rozmaryn, gruszki, imbir i koper włoski, tak, by nie pływały żadne grudki. Wlej całość do garnuszka, wstaw na mały ogień i zagotuj w nim trawę cytrynową, gałkę i wanilię. Zdejmij z ognia i pozostaw na 15 minut. Przelej przez drobniutkie sitko. Przelej całość do ArtMix, dodaj lód, wodę gazowaną i zmiksuj na szybkich obrotach. Gotowe!:)