Koszyk icon
Banner

Wegański pudding bożonarodzeniowy

Wegański pudding bożonarodzeniowy
Co więcej, wszyscy członkowie rodziny lub goście, którzy nie spożywają produktów  i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, również mogą nim sie delektować! Zamiast kremu używamy orzechów, zamiast jajek - aquafaba. Aquafaba to woda, pozostała po ugotowaniu roślin strączkowych, np. ciecierzycy. Ze względu na zdolność do naśladowania funkcjonalnych właściwości białek jaja, może być stosowany jako bezpośredni zamiennik jajek w niektórych deserach, zarówno w tym!

Image-3.jpg


Nasz wegański pudding świąteczny nie wymaga pieczenia. Przygotowany został w systemie piramidy Zepter, gotując na parze, który pozwala na gotowanie do czterech potraw jednocześnie na jednym źródle ciepła, oszczędzając miejsce, czas i energię!

Image-2-(1).jpg


Składniki:

• 50 g suszonej żurawiny
• 50 g rodzynek
• 50 g suszonych moreli
• 50 g orzechów laskowych
• 50 g migdałów
• 200 g mąki orkiszowej
• Sól
• 1 jabłko
• Sok i skórka z 1 pomarańczy
• 3 łyżki stołowe aquafaba (zalewa z ciecierzycy w puszce)
• 80 ml oleju kokosowego
• 2 łyżki stołowe cukru kokosowego
• 1 wypoziomowana łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki gałki muszkatołoej
• ¼ łyżeczki zmielonych goździków
• ¼ zmielonego imbiru

Image-12.jpg


Image-16.jpg


Do glazury

• 50 g orzechów nerkowca
• 50 g świeżych daktyli
• 250 ml oczyszczonej wody z Aqueena
• Szczypta cynamonu
• 1 łyżka nasion Chia

Przygotowanie:

• Namoczyć żurawinę i rodzynki w oczyszczonej wodzie z Aqueena (ewentualnie namoczyć w rumie lub whisky) i pozostawić na 15 minut.

• Poszatkować jabłko i grubo posiekać orzechy.

• W misce wymieszać suszoną żurawinę i rodzynki, posiekaną suszoną morelę, daktyle, posiekane jabłko i orzechy.

• W osobnej misce połączyć mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sól, wszystkie przyprawy i cukier kokosowy.

• Stopniowo dodawać olej kokosowy, skórkę pomarańczową i sok oraz aquafaba do miski z suszonymi owocami i dobrze wymieszać, aby wszystko połączyć. Po połączeniu stopniowo dodawć mączną masę.

• Wlać mieszaninę do szklanej żaroodpornej miski i zawiązać luźno papierem pergaminowym, pozostawiając miejsce, aby pudding wyrósł.

Image-10.jpg


• Wlać wodę donaczynia Zepter Masterpiece Z-1625 i włączyć płytę indukcyjną ustawiając temperaturę  90 ° C.

• Używając systemu piramidy z naczyń Zepter Masterpiece do gotowania na parze, umieścić żarodporną miskę z mieszanką puddingu w durszlaku Zepter Masterpiece Z-S20 i ułożyć na wierzchu naczynia z gotującą się wodą.
Image-15.jpg

• Gotować przez 2 godziny w temperaturze 90 ° C.

• Pozwolić puddingowi ostygnąć, a następnie przełożyć do pojemnika VacSy i przechowywać w lodówce do momentu podania.


Image-11.jpg

Do glazury

• Nerkowce i daktyle dodać do pojemnika MixSy, zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc.

• Rano zmiksować za pomocą MixSy. Po godzinie dodać nasiona chia i wszystko zmiksować.


Image-5.jpg

• Jeśli glazura jest zbyt rzadka, dodać nasiona chia. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać więcej wody.


Image-4.jpg


Radosnych i smacznych Świąt!

Opublikowano: 19.12.2018 12:41:35 przez Zepter International | |
Kulinarny Świat Zepter
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.

Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags Przejdź do koszyka