Wielozadaniowe naczynie
mikser MixSy (ubijaczka do śmietany)
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 200 g masła
- 0.5 szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 kg jabłek
- pół łyżeczki nasion anyżu
- 1 łyżka cynamonu mielonego
- 200 ml śmietany do ubijania
- 1 łyżka cukru brązowego
Przygotowanie:
Jajka mieszamy widelcem cukrem z prawdziwą wanilią. W pokrywie naszego naczynia wielozadaniowego ugniatamy masło (o temperaturze pokojowej) z mąką i cukrem białym.
Do powstałej masy dodajemy jajka wymieszane z cukrem z prawdziwą wanilią i wszystko ugniatamy rękoma, aż powstanie jednolite ciasto. Całość odkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy w naczyniu wielozadaniowym, dodając mielony cynamon i łyżkę cukru. Dodajemy nasiona anyżu, mieszamy i zestawiamy z ognia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, kruszymy w rękach równomiernie bezpośrednio nad podsmażonymi jabłkami. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Po ostygnięciu, szarlotkę podajemy z bitą śmietaną.
Smacznego!