Patelnia URA z dwoma uchwytami
Naczynie do gotowania ziemniaków
Składniki:
- 300 gram polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- 6-8 plasterków wędzonego boczku
- 2 jabłka
- 5 goździków całych
- 500 gram małych ziemniaków
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek
Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy i osuszamy, ściągamy wszystkie błony i kroimy na kilkunastocentymetrowe (ok. 15 cm) kawałki. Każdy kawałek owijamy w plaster boczku, odkładamy na bok. Jabłka kroimy w ósemki.
Na rozgrzanej patelni układamy mięso, przyprawiamy rozmarynem suszonym, po ok. 4 minutach obracamy na drugą stronę do podsmażenia. Dodajemy jabłka i goździki, dusimy razem ok. 8-10 min. Gdy wszystko jest gotowe, zdejmujemy z kuchenki.
Ziemniaczki gotujemy bez wody, ok. 15-20 minut, następnie posypujemy je przyprawą do ziemniaków.
Smacznego!