Piramida Z-line:
naczynie do przygotowania sosu i klopsików
durszlak do warzyw
tarka z obręczą i wielofunkcyjna miska
naczynie do przygotowania sosu czekoladowego
Składniki:
Sos:
- 1 cebula
- 6 pomidorów
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
Klopsiki:
- 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego, farszu i klopsów
- kilka różyczek brokułów
- kilka główek brukselki
Deser:
- 2 gruszki
- pół tabliczki czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki cynamonu mielonego
- tarta skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Cebulę i pomidory drobno kroimy, wrzucamy do naczynia na spód piramidy, aby się poddusiły (ok. 10 minut). Dodajemy zioła prowansalskie, mieszamy. W tym czasie przygotowujemy klopsiki.
Do dwóch łyżek bułki tartej dodajemy 0,5 szklanki mleka, dokładnie mieszamy. Do mięsa mielonego w misce dodajemy bułkę tartą, mleko, przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól oraz pieprz.
Uformowane klopsiki dodajemy do sosu pomidorowo-cebulowego.
W tym samym czasie zaczynamy gotować na parze brokuły i brukselki w durszlaku, na drugim poziomie piramidy.
Obrane już ze skórki i pokrojone w ćwiartki gruszki układamy na najwyższy poziom piramidy, na tarce z obręczą. Przykrywamy je miską, a miskę pokrywą od naczynia, aby mieć kontrolę nad procesem gotowania. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok 10-15 minut.
W małym naczyniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy odrobinę startej skórki pomarańczowej, zalewamy śmietanką, przyprawiamy cynamonem. Cały czas mieszamy, żeby powstała jednolita masa. W momencie, gdy sos zgęstnieje, polewamy nim ugotowane gruszki.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
Smacznego!