Pomysł na kolację wigilijną dla wegan, wegetarian, wielbicieli ryb i zieleniny!
Znajdziesz tu przepis na grillowany filet z łososia, idealny na wigilijną kolację lub danie główne na pierwszy dzień Świąt. Jeśli Twoi goście nie jedzą ryb, mamy ziemniaki z botwiną i guacamole. Suszona żurawina i orzechy dodadzą daniu świeżości.
Nie martw się, nie zapomnieliśmy o deserze. Obserwuj na naszego bloga. Znajdziesz tam przepis na świąteczny wegański pudding!
Zaplanowaliśmy całe świąteczne menu. Wszystkie dania były przygotowane bez użycia dodatkowej wody, oleju lub tłuszczów. Ty też możesz tak gotować.
Dzięki zastosowaniu w naczyniach Zepter Masterpiece, najwyższej jakości stali nierdzewnej 316-L, nie musisz się martwić o to, że produkty będą przywierać i niszczyć naczynia. Ugotuj ziemniaki bez wody i grilluj rybę bez oleju, aby zachować maksymalnie dużo składników odżywczych.
SKŁADNIKI
Do łososia
• 1 cały filet z łososia (około 1 kg)
• 1 limonka
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka miodu
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
• Pieprz
• 50-70 ml oliwy z oliwek
• Kilka gałązek koperku
Do botwiny i ziemniaków
• 3-4 pęczki botwiny
• 1 kg czerwonych ziemniaków
• 1 cebula
• Sok z połowy cytryny
• Pieprz
• Oliwa z oliwek
Do guacamole
• 1 mała cebula
• 1 papryczka chili
• 1 awokado
• Sok z połowy cytryny
• Pieprz
• Oliwa z oliwek
Do sałatki
• 300 g mieszanki sałat
• 1 garść suszonej żurawiny
• 1 mała garść orzechów
• 1 jabłko
• Pieprz
• 1 łyżeczka musztarda
• Sok z połowy cytryny
• Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Łosoś
• W razie potrzeby usuń ości z łososia
• Ułóż filet w patelni griller Zepter Master Z-V3025Z i przykryj kilkoma plastrami limonki i gałązkami kopru
• Griluj rybę pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 90 ° C
• Połącz drobno posiekaną natkę pietruszki, koper, czosnek, musztardę, miód, sok z cytryny, pieprz i oliwę z oliwek w małej misce
• Gdy łosoś będzie gotowy, umieść go na owalnym talerzu z kolekcji Zepter Black & White. Ułóż łososia z marynatą, którą właśnie zrobiłeś
• Udekoruj świeżą limonką i kilkoma świeżymi gałązkami koperku
Guacamole
• W przypadku guacamole, umieść wszystkie składniki w pojemniku MixSy i mieszaj do uzyskania gładkiej masy
Botwina i ziemniaki
Obierz ziemniaki, następnie pokrój je w kostkę i włóż do miski z zimną wodą
• Pokrój botwinę w paski
• Osusz ziemniaki, a następnie wstaw je do naczynia Z-2020. Ustaw płytę indukcyjną na 90 ° C i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut
• Po 15 minutach zdejmij pokrywkę
• Ułuż botwinę nw durszlaku Z-S20 i ustaw na wierzchu ziemniaków, aby wykorzystać system układania naczyń Zepter Masterpiece do gotowania na parze
• Podnieś temperaturę do 120 ° C i gotuj przez 5 minut, następnie wyłącz płytę indukcyjną i odczekaj jeszcze 5 minut
• Połacz w misce ziemniaki z botwiną i dopraw solą oraz sokiem z cytryny, pieprzem i oliwą z oliwek
Sałatka
• Do sałaty dodaj pokrojone jabłko, suszoną żurawinę i pokruszone orzechy
• Przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy. Połącz sałatę z dresingiem.