Koszyk icon
Banner

Pieczeń wieprzowa z dodatkami

Pieczeń wieprzowa z dodatkami

Nie przejmuj się tym, jeśli mięso wyjdzie suche, mamy kilka niezawodnych sztuczek, aby zapewnić mu doskonałą wilgotność i miękkość:

• Gotowanie na kości
• Doprowadzić do kruchości dzięki solance
• Gotowanie dłużej na niższym ogniu
• Pozostawienie mięsa, by odpoczęło na 15-20 minut przed podaniem

Szczegółowe instrukcje dotyczące wszystkich tych kroków znajdziesz w poniższej metodzie przygotowywania. Jak zwykle, przygotowaliśmy cały posiłek w naczyniach Zepter Masterpiece. Dzięki chirurgicznej stali nierdzewnej 316L, z której wykonane są wszystkie nasze naczynia, zaawansowanej technologii URA i innowacyjnej konstrukcji, naczynia kuchenne Zepter Masterpiece zapewniają maksymalne zachowanie składników odżywczych i smaku, bez konieczności stosowania dodatkowego oleju, wody lub tłuszczów.

Wskazówka: Zamów pieczeń (kawałek, który pochodzi od schabu) od lokalnego rzeźnika na kilka dni wcześniej!
 
SKŁADNIKI (8 porcji)

• wieprzowina (korona) (około 3,5 kg)

Do solanki:

• 100 g miodu
•  2 łyżki stołowe soli morskiej (aby mięso zmiękło)
• 5-6 ząbków czosnku
• 10 ziaren pieprzu
• Kilka gałązek rozmarynu
• Kilka gałązek szałwii

Do marynaty:

• 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii
• 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
•  Pieprz

Garnirowanie, dekoracja:

• 1 pęczek świeżej szałwii
• 200-300 g kumkwaty

Do sosu z wiśni:

• 300 g wiśni
• 70 ml whisky
• 2 łyżki stołowe miodu
• 1 gałązka rozmarynu

Do brukselki:

• 1 kg brukselki
• 50 g cienkich plasterków pancetty
• 1 czerwona cebula
• 150 g sera pleśniowego
• 1 granat
• 70 g orzechów nerkowca
•  Pieprz
•  Oliwa z oliwek

Dla karmelizowanej marchwi
• 1 kg marchwi
• 2 łyżeczki miodu
• 50 ml whisky
• 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
• Szczypta cynamonu
• Pieprz
• Oliwa z oliwek
 
PRZYGOTOWANIE

• Wymieszaj składniki solanki i gotuj w naczyniu Zepter Masterpiece Z-1620-SC przez 5-10 minut lub do momentu, w którym miód się rozpuści.
• Zdejmij naczynie z ognia, pozostaw do ostygnięcia, następnie odcedź i dodaj 1l zimnej wody
• Włóż wieprzowinę do naczynia Zepter Masterpiece Z-2030 i zalej solanką. Pozostawm, aby odpoczęła w temperaturze pokojowej przez godzinę lub dwie.
• Wyjmij wieprzowinę z solanki i dobrze wysusz, a następnie dodaj marynatę.
• W tym miejscu utwórz kształt "korony", zwijając mięso do siebie, aż uzyskasz okrągły kształt. Kiedy już otrzymasz kształt, zwiąż mięso sznurkiem, aby je zabezpieczyć.

Image-1.jpg

• Owiń końce kości w folię aluminiową, aby uniknąć spieczenia i opiekaj w temperaturze 170 ° C przez 3-3,5 godziny.
• Za pomocą termometru do mięsa od czasu do czasu sprawdzaj pieczeń. Gdy osiągnie temperaturę 70 ° C, zwiększ ciepło do 250 ° C i piecz przez kilka minut, aby uzyskać skórkę.
• Wyjmij pieczeń z piekarnika, przykryj folią aluminiową i pozostaw przez 30 minut.
• Podaj na talerzu do serwowania z zestawu porcelany Black & White Zepter, udekoruj szałwią i kumkwatem.

Do sosu z wiśni:

• Dodaj wiśnie i czereśnie, whisky i miód do naczynia Zepter Masterpiece Z-1620-SC i gotyj w niskiej temperaturze 90 ° C przez 10 minut lub do momentu, aż sos zacznie osiągać konsystencję syropu.
• W trakcie ostatnich kilku minut gotowania dodaj drobno posiekany rozmaryn.
• Podawaj w porcelanowej sosjerce Black & White Zepter.

Image-0.jpg

Do brukselki

• Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki pancettę na patelnię grillową Zepter Z-V3025Z i podsmażaj, aż bęzie lekko krucha (pancetta będzie nadal świeża, gdy wyschnie).
• Wyjmij i ułóż na ręczniku papierowym, aby pochłonął nnadmiar tłuszczu.
• Dodaj oczyszczone i umyte brukselki i pokrojoną w plasterki cebulę na tę samą patelnię do grillowania, na której wcześniej przygotowałeś pancettę.
• Przykryj i gotuj w temperaturze 90 ° C przez 10 minut.
• Podawaj w misce porcelanowej Black & White Zepter i dopraw oliwą z oliwek, pieprzem, nasionami granatu, orzechami nerkowca i pancettą.

Dla karmelizowanej marchwi

Image-9.jpg

• Obierz i zetrzyj marchewkę.
• Podsmażaj na patelni grillowej Zepter Z-V3025Z w temperaturze 90 ° C przez 30 minut, przykryte.
• Gdy marchewka zmięknie, zdejmij pokrywę i dodaj miód, whisky i ocet balsamiczny. Zwiększ temperaturę do 120 ° C i gotuj jeszcze kilka minut lub do momentu, w ktrym płyn w naczyniu wyparuje.

Image-6.jpg

• Podawaj marchewkę w porcelanie Zepter Black & White i dopraw oliwą z oliwek, solą i szczyptą cynamonu

Image-3.jpg

Wskazówka: Przechowuj wszelkie pozostałości w pojemnikach VacSy, aby pozostały świeże nawet dwa razy dłużej!

Image-5.jpg


Smacznego!

Image-11.jpg

 

Opublikowano: 24.12.2018 10:11:53 przez Zepter International | |
Kulinarny Świat Zepter
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.

Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags Przejdź do koszyka