WOK (ale może być rówież ten mniejszy)
naczynie do gotowania ryżu
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka orientalnej
- 1 czerwona papryka
- 1 mała marchewka
- 1 czerwona cebula
- kilka różyczek brokułów
- 0.5 szklanki orzechów nerkowca
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- świeży sok z połowy limonki
- 0.5 łyżeczki imbiru mielonego
- 200 g ryżu
- 0.5 łyżeczki kardamonu mielonego
Przygotowanie:
Ryż zalewamy wodą, centymetr ponad poziom ryżu, dodajemy szczyptę soli. Od momentu zagotowania się wody z ryżem, wyłączamy dopływ ciepła i zostawiamy pod pokrywką przez 15 minut.
Umyte i oczyszczone mięso kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy do miski i obtaczamy w orientalnej przyprawie do kurczaka. W woku prażymy orzechy – gdy są gotowe, przekładamy do miski.
Warzywa kroimy w duże kawałki.
Do rozgrzanego woka wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, żeby się zarumienił, dodajemy pokrojone w paski warzywa, mieszamy kilka razy.
Dodajemy połowę sosu sojowego, przyprawiamy imbirem mielonym i mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę sosu ostrygowego, cukier oraz sok z limonki, gotujemy jeszcze 2 minuty, na koniec dodajemy uprażone orzechy nerkowca.
Do naczynia z ugotowanym ryżem dodajemy kardamon i mieszamy.
Kurczaka z warzywami i ryżem podajemy w głębokim talerzu lub misce.
Smacznego!