Kwadratowa patelnia Quadra
naczynie do gotowania puree z kalafiora
wielofunkcyjny mikser MixSy
Składniki:
- 0.5 piersi z kurczaka
- 0.5 łyżeczki czosnku staropolskiego
- 1 opakowanie serka typu Feta
- 1 mała cebula
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki
- 0.5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1 ugotowany kalafior
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej
- roszponka do dekoracji
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do miski.
Cebulę kroimy w kostkę a cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach bądź kroimy w drobne kawałki. Warzywa dodajemy do miski z kurczakiem. Przyprawiamy czosnkiem staropolskim i papryką słodką, następnie dodajemy jajko, mąkę. Fetę kruszymy w rękach i dodajemy do miski. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki.
Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni Quadra ok. 3 minut z każdej strony.
W naczyniu do ugotowanego bez wody kalafiora, dodajemy szczyptę soli morskiej, łyżkę masła, śmietankę, przyprawiamy gałką muszkatołową i blendujemy wszystko na gładką masę.
Kotleciki układamy na puree, a wszystko przyozdabiamy świeżą roszponką.
Smacznego!