Owalna patelnia grillowa
naczynie i durszlak do gotowania makaronu
Składniki:
- 300 gram fileta z łososia
- 4 plasterki cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego mielonego
- 200 gram świeżego makaronu tagliatelle
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0.5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 200 gram świeżego szpinaku baby
- 100 gram pomidorków koktajlowych
- pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- szczypta soli
- pieprz
Przygotowanie:
Umyty i osuszony filet z łososia wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową (aby sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco nagrzana, możemy przeprowadzić test wody. Wystarczy skropić dno patelni kilkoma kropelkami i jeśli zaczną poruszać się po dnie, oznacza to, że patelnia jest wystarczająca nagrzana.).
Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i odrobiną soli. Filet można pokroić w mniejsze kawałki, porcjować według preferencji.
Makaron gotujemy al dente. Zagotowujemy wodę, zanurzamy w niej durszlak z makaronem.
Wyłączamy dopływ ciepła i pozostawiamy na czas przygotowania łososia (w zależności od grubości / gatunku makaronu, pozostawimy w wodzie od 10 do 20 minut, po czym odsączamy).
Kilka listków szpinaku zwijamy i kroimy wzdłuż, pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do miski i łączymy z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Na koniec sałatkę przyprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Ugotowany, odsączony makaron mieszamy w misce razem z oliwą z oliwek i przyprawiamy papryką ostrą.
Rybę podajemy z sałatką, danie dekorujemy plasterkami cytryny.
Smacznego!