Za nami kolejna edycja wyjątkowych warsztatów kulinarnych Zepter i Mutti. W rodzinnej atmosferze odkrywaliśmy, jak szybko i prosto przygotować pyszne i pełnowartościowe dania. W roli głównej: smak pomidorów prosto ze słonecznych Włoch. Włoska firma Mutti już od 120 lat z pasją tworzy wyjątkowe produkty z pomidorów, wydobywając z nich to, co najlepsze. Jesteśmy szczęśliwi i dumni, że połączyliśmy siły. Wspólnie mogliśmy pokazać, jak łatwo wyczarować potrawy zachwycające pomidorowym smakiem. Wydarzenia, na które zaprosiliśmy całe rodziny, odbyły się w 51 salonach Zepter w całej Polsce. Wzięło w nich udział niemal 2300 osób! Jeśli nie było Cię wśród nich, nic straconego! Już 15 maja rusza kolejna edycja, a tymczasem prezentujemy kilka przepisów. Pomoże Ci nasz niezastąpiony próżniowy blender z funkcją automatycznego gotowania ArtMix Pro.
SOK POMIDOROWY
Składniki na 4 szklanki
300 ml Passaty MUTTI
600 ml wody gazowanej lub niegazowanej
1 łyżeczko TABASCO® Original Red Sauce
1 łyżeczka soli kłodawskiej
1 łodyga selera naciowego (pokrojonego w kawałki)
½ czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieść w kielichu ArtMix Pro (oznaczonego na niebiesko do potraw zimnych) i zmiksuj (program 2).
AKSAMITNY KREM Z POMIDORÓW
Składniki
800 g (2 puszki) pomidorów Pelati MUTTI
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 kostki bulionowe eco
400 ml wody
4 łyżki śmietany do zup
Prażone nasiona (słonecznik, dynia)
Sposób przygotowania
Pokrojone warzywa i pozostałe składniki włóż do ARTMIXA i wlej wodę. Ustaw program 1 (Zupa) i gotuj 18 minut.
Podaj zupę z łyżką śmietany i prażonymi nasionami.
PENNE AL POMODORO
Składniki
500 g makaronu penne lub spaghetti Rummo
800 g (2 puszki) Pulpy Pomidorów Drobno Krojonych MUTTI
3 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
6-8 listków świeżej bazylii
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczka suszonego oregano
100 g parmezanu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki, poza makaronem i parmezanem, włóż do ARTMIXA i włacz 1 program (18 minut). W tym czasie zetrzyj parmezan i ugotuj makaron w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Odcedź makaron, pozostawiając w garnku 2-3 łyżki wody po jego gotowaniu. Wrzuć gorący makaron z powrotem do garnka, wsyp 3/4 startego parmezanu i wlej gotowy sos. Wszystko delikatnie wymieszaj, tak by makaron dobrze pokrył się sosem, a parmezan się rozpuścił. Pozostały parmezan użyj do posypania makaronu na talerzach.
Następna edycja warsztatów Zepter i Mutti potrwa od 15 maja do końca lipca. Zapraszamy do salonów w Białymstoku, Bielsko Białej, Gdyni, Gliwicach, Jastrzębiu Zdroju, Katowicach, Krakowie, Lesznie, Tychach, Wrocławu i Zielonej Górze.